Efsane Türk Futbolcular Listesi

Efsane Türk futbolcular listesi güncellendi! Türkiye’de forma giyen ve ligde muhteşem başarılara imza atan en iyi futbolcuları seçtik. Kupa zaferleri, en iyi goller ve unutulmaz maçlarla efsane Türk futbolcuları keşfet.

Efsane Türk Futbolcular Listesi
28 Aralık 2023 Perşembe 09:39 tarihinde eklendi, 2.299 kez okundu.

Efsane Türk futbolcular listesi güncellendi! Türkiye’de forma giyen ve ligde muhteşem başarılara imza atan en iyi futbolcuları seçtik. Kupa zaferleri, en iyi goller ve unutulmaz maçlarla efsane Türk futbolcuları keşfet.
 

Türkiye futbol tarihine adını yazanlardan ilki hiç şüphesiz Lefter Küçükandoniyanis’tir. Şeytan Rıdvan, Tanju Çolak, Hagi ve çok daha fazlası… Türk futbolcular ve Türkiye’de forma giyen en iyi yabancı futbolcuların, Türk taraftarlarına yaşattığı muhteşem unutulmaz anlar vardır. Listenin ilk 4’ü;
 

·      Lefter Küçükandoniyanis

·      Metin Oktay

·      Hakkı Yeten

·      Can Bartu


Olarak seçilmiş ve harika başarılarından dolayı tüm futbol severler tarafından büyük ilgi görmüştür. Şimdi bu sporcuların genel bilgilerini hemen incelemeye başlayalım.
 

Lefter Küçükandoniyanis
 

Efsane Türk futbolcular listesi ilk sırasında alan Lefter Küçükandoniyanis 1953 senesinde Fenerbahçe’ye dahil olmuştur. 22 Aralık 1925 senesinde Büyükada'da dünyaya gelen futbolcu, İngilizlerin de hayran olduğu başarılar elde etmiştir.
 

''World Soccer'' dergisinde 20. yüzyılın en büyük 200 futbolcusundan biri olarak listedeki yerini almayı başarmıştır. Rum asıllı Türk futbolcu Lefter, Fenerbahçe’de forma giymiştir. 2012 senesinde yaşama veda eden futbolcu, zatürreden vefat etmiştir.
 

Fenerbahçe'de forma giydiği dönemlerde İstanbul Futbol Liginde tam 3 kez şampiyonluk başarısı elde etmiştir. Milli Küme ile 1 ve Süper Lig başarılarında 3 defa bu kupayı kaldıran önemli sporculardan biri olarak listede yerini almayı başarmıştır.
 

Lefter Küçükandoniyanis futbol kariyerini 1964 senesinde tamamlanmıştır. Daha sonra Yunanistan’da teknik direktörlüğe başlamış ve ardından Güney Afrika, Samsunspor, Orduspor, Mersin İdman Yurdu gibi takımlarda yine direktörlük yapmaya devam etmiştir. Son olarak Boluspor teknik direktörlüğü göreviyle futbol kariyerini tamamlamıştır.
 

Metin Oktay
 

Taçsız Kral lakabıyla bilinen ve Galatasaray’ın gelmiş geçmiş en efsanevi futbolcusu Metin Oktay’dır. 1936 senesinde İstanbul’da dünyaya gelen sporcu, Türk milli takımında görev almıştır. Hem milli futbolcu hem de teknik direktörlük görevlerini yapan Metin Oktay, çok sayıda gol krallığı yaşamıştır.


Eylül 1991 senesinde İstanbul köprüsünde geçirdiği bir trafik kazası nedeniyle vefat etmiştir.
 

İlk olarak İzmir’de futbol hayatına başlayan sporcu, Damlacıkspor takımında görev almıştır. İzmir Profesyonel Ligi şampiyonluğu ve yine bu takımda ilk olarak gol krallığını yaşaması ile Galatasaray’la anlaşmaya varmıştır. Galatasaray takımı için forma giyişi 1955 senesinde olmuş ve 57-58 sezonuna kadar Profesyonel Lig Şampiyonluğu başarısı elde etmiştir.
 

1961 senesinde Serie A’ya transfer olan takım yıldızı Palermo ile sözleşmesini imzalamış ve ortalama bir sezon forma giymiştir. Daha sonra yeniden Galatasaray’a gelen ve başarılarına devam eden oyuncu, Türkiye Kupası ve 2 defa Cumhurbaşkanlığı Kupalarını kaydetmiştir. Sonrasında;


·      62-63 sezonu ile 64-65 ve 68-69 sezonlarında 3 defa gol krallığı yaşadı.

·      62- 63 sezonunda 38 adet gol ile Türkiye Süper Lig tarihinin sezon boyunca en fazla gol kaydeden sporcusu ödülünü kazanmıştır.

·      GS takımı ile çıktığı müsabaka 324 lig maçında tam 294 gole imza atmıştır.
 

Sonrasında Tanju Çolak ve Hakan Şükür tarafından bu skorlarda yükseltilme yapılmıştır. Taçsız Kral, Türk Milli Takımı formasını tam 36 kez giymeyi başarmış ve çıktığı bu maçlarda 19 kez topu filelerle buluşturmuştur.
 

Galatasaray'a dair en son spor haberleridöneminde hep adından söz ettirerek kaydettiren kral, 1970 senesinde Galatasaray teknik direktörü yardımcısı olarak göreve başlamıştır. 73 senesinde ise doğrudan Bursaspor’un teknik direktörü olmuş ve Galatasaray yöneticiliğine 73 senesinin sonunda başlamıştır.
 

Futbol kariyerinden sonra spor yazarlığını devam ettiren ve tarih boyunca en sevilen Galatasaraylı futbolcu unvanını koruyan bir efsanedir. Metin, 55 yaşında hayata veda etmiştir.
 

Hakkı Yeten
 

Efsane Türk futbolcular listesi üçüncü sırasında yer alan futbolcu hem teknik direktör hem de spor yöneticiliği yapmıştır. Hakkı Yeten 1910 senesinde Vodina’da dünyaya gelmiştir. 89 İstanbul’da vefat eden Yeten, Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün 18. başkanı olarak tarihe not düşürmüştür.
 

Futbolculuk kariyerini santrafor mevkisinde sürdüren milli takım oyuncusu aynı zamanda teknik direktörlük yapmıştır. En bilinen lakabı babadır. İlk olarak tanındığı dönem 1926 ve 1931 senesi arasında Karagümrük sporda oynamasıyla olmuştur.
 

1948 yılında ise Beşiktaş’a gelen ve kariyerini parlatan bir oyuncudur. Futbol sahalarında görevini tamamladığını düşündükten sonra ise yine Beşiktaş kulübünde teknik direktörlük yapmış ve ardından kulüp başkanlığı görevine getirilmiştir. Beşiktaş'ın diğer önemli isimlerinden biri olan Süleyman Saba ile iki onursal başkandan biridir.
 

Baba kaplı Hakkı Yeten’in en çok beğenildiği ve adeta kariyerinin parladığı maç ise oyuna dahil olup toplam 6 gol attığı Bozkurt takımıyla yapılan maçtır.
 

Tam 17 sene boyunca Beşiktaş’ta görev almaya devam eden ve kaptanlık görevini üstlenen sporcu, Beşiktaş’ın gelmiş geçmiş en sevilen, en değerli futbolcuları ve yöneticilerinden biridir.
 

Can Bartu
 

Son dakika spor haber 2019 senesinde Can Bartu’nun vefatını geçmiştir. Öyle ki efsanevi olan Türk Milli sporcularından biridir. Can Bartu hem eski milli basketbolcu hem de milli futbolcu olarak tarihte ilkleri başaran sporculardan biridir. 1936 senesi İstanbul doğumlu olan sporcu Çerkez asıllıdır.
 

Sinyor Bartu lakabıyla da İtalyanlar tarafından çok sevilmiş ve Fiorentina takımında görev almıştır. 62 senesinde Fiorentina ve Atletico maçlarında forma giymeyi başaran Can Bartu, Türkiye tarihinde Avrupa kupalarında finale çıkabilen ilk Türk futbolcu olmuştur.
 

1961 senesinde Fiorentina ve 62’de Venezia takımlarında oynayıp, 64 senesinde de Lazio’ya geçerek İtalyanların kalbinde taht kurmayı başarmıştır.
 

Fenerbahçe'ye dönüşü ise 1967 senesinde olmuş ve süper lig Fenerbahçe tarihi boyunca 326 maça çıkarak bunların 162’sinde gol kaydetmiştir.
 

Metin Oktay’ın jübile maçında da görev alan Can Bartu, 1969 senesinde Türkiye’nin en efsanevi maçına katılmıştır. Fenerbahçe Spor kulübünün unutulmazları arasında olup hem basketbol hem futbolda da başarılarıyla günümüzde adını yaşatmaya devam ediyor.