''Geççi kayısılar'' yeni olgunlaştı

Kayısı hasadının üzerinden bir aydan fazla zaman geçen Malatya'da, Kayısı Araştırma İstasyonu'ndaki ''geççi kayısı'' olarak tabir edilen kayısılar yeni olgunlaştı.

Geççi kayısılar yeni olgunlaştı
07 Eylül 2012 Cuma 17:20 tarihinde eklendi, 1.495 kez okundu.

Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurum olarak kayısıda gen bankası oluşturduklarını hatırlatarak, istasyonun bahçesindeki bankada 300 çeşit ve tip kayısı olduğunu söyledi. 

     
Gen bankasındaki bazı kayısı çeşit ve tiplerinin erken olgunlaştığı için ''erkenci'', bazılarının da geç olgunlaştığı için ''geççi'' diye isimlendirildiğini kaydeden Zengin, 4 yıl önce Doğu Anadolu Bölgesinde bir şehirde yaptıkları saha araştırmasında farklı bir kayısı tipi bulduklarını ifade etti. 
     
Bu kayısıdan bir kalem alarak istasyonun bahçesine diktiklerini anlatan Zengin, ''Şu anda bu tipte iki ağacımız mevcut. Geçen yıl da bu ağaçlardan meyve aldık ama meyve azdı. Bu yıl bu ağaçlarımızda ciddi manada verim var. Kayısı hasadı biteli bir aydan fazla zaman geçti. Bizim geççi tipimiz yeni olgunlaştı'' dedi. 
     
Islah çalışmasından sonra tescil edilecek- 
     
Bu kayısı tipine, henüz tescile göndermedikleri için isim vermediklerini anlatan Zengin, ''Bu kayısı, zerdali olmasına karşılık çekirdekten ayrılması kolay. Aroma bakımından güzel bir tadı var. Bu şekilde tespit ettiğimiz tiplerin en iyisi. Bir iki yıl ıslah çalışması yaptıktan sonra tescile gönderebiliriz. Bu tipimizin meyvesi küçük. O nedenle meyvesi iri, şeker oranı yüksek ve koyu renkli kayısı çeşitleriyle melezleyeceğiz. O kayısı çeşitlerinin özelliklerini bu tipimize aktarmaya çalışacağız'' diye konuştu.