Gizli proje ortaya çıktı

Bin ladin’in öldürüldüğü operasyonda düşürülen helikopterlerin fotoğrafları basına yansıyınca, ABD’nin gizli projelerde kullandığı hayalet uçak ortaya çıkmış oldu.

Gizli proje ortaya çıktı
05 Mayıs 2011 Perşembe 15:51 tarihinde eklendi, 1.885 kez okundu.

 

El Kaide lideri Usame Bin Ladin’i ele geçirmek için ABD’nin SEAL komandoları tarafından 2 Mayıs günü Pakistan’da düzenlenen operasyonda kaza yapan helikopter, ABD’nin çok gizli bir projesinin ortaya çıkmasını sağladı. Hürriyet'in haberine göre, Bin Ladin’in yaşadığı konutun avlusuna düşen helikopterin fotoğrafları internette yayınlanınca, bugüne kadar spekülasyonların ötesine gitmeyen bir proje de ortaya çıktı.
 
ABD’li havacılık yetkilileri, Bin Ladin’in konutunun etrafını saran duvarın üzerine düşen helikopterin, “Önceden benzeri hiç görülmemiş, radara yakalanmayan ve ‘çok gizli’ bir helikoptere ait olduğunu” söyledi.
 
Operasyon öncesinde alçak irtifada uçarken kaza yapan ve konutun avlu duvarının üzerine düşen helikopterin, Bin Ladin operasyonu öncesinde “gizlice hedef üzerinde casusluk yaptığı” belirtildi.
 
KAZA GİZLİ PROJEYİ ORTAYA ÇIKARDI 
Bin Ladin’in öldürülmesiyle sonuçlanan operasyonun öncesinde, gece kamuflajı giydirilmiş iki Kara Şahin helikopteri özel harekatçıları malikanenin avlusuna taşıdı. Ancak bir helikopter avlunun duvarına sürterek kaza yaptı ve zorunlu iniş yapmak zorunda kaldı. Komandolar, operasyonun ardından kaza yapan helikopteri patlayıcılarla yok etti.
 
Ancak patlama helikopterin tüm kısımlarını yok etmedi. Helikopterin modifiye edilmiş kuyruk kısmına ait görüntüler, ABD’li havacılık uzmanları arasında, aslında var olmayan bir projenin hayata geçirildiği tartışmasını başlattı.
 
Lexington Enstitüsü’nden Dan Goure, uçağın kuyruk kısmının standart helikopterlerden kıyasla eşi benzeri görülmemiş bir tasarıma sahip olduğunu ifade etti. Goure, pervanenin üzerinde bir disk bulunduğunu ve helikopterin yapımında radara yakalanmayan helikopterlerde olduğu gibi özel materyallerin kullanıldığını belirtti.
 
Uzmanlar, kuyruktaki diskin helikopterin radara yakalanmamasını sağlayan parça olduğunu, helikopterin tasarım özelliği ve kullanılan materyal sayesinde ise çok az ses çıkardığını belirtti. Eski bir özel harekatçı, The Army Times dergisine yaptığı açıklamada, helikopterin sahip olduğu sert açılar ve düz yüzeylerin, hayalet uçaklarınkine benzerlik gösterdiğini söyledi. Söz konusu kişi, helikopterin Kara Şahin helikopterinin modifiye edilmiş bir modeli olduğunu anladığını ifade etti.
 
KESİNLİKLE YORUM YOK 
Pentagon’un üst düzey bir yetkilisi, ABC News’e, “operasyonda düşen helikopter hakkında kesinlikle bir yorum yapmayacağını” söyledi. Operasyonun düzenlendiği Abbottabad’da yaşayan Bin Ladin’in komşuları, operasyon gecesi “tepelerinde uçan helikopterlerin seslerini duymadıklarını” ifade etti.
 
Defense Technology International dergisinin editörü Bill Sweetman, “Helikopterin farklı pervane tasarımı ve üzerinde taşıdığı disk sayesinde çıkan sesi bastırdığını” belirtti.
 
KAMUOYUNDAN SAKLANDI MI 
ABD ordusunun, havak kuvvetlerinin sahip olduğu en gelişmiş helikopter olan Kara Şahin’in çıkardığı sesi azaltmaya çalıştığı biliniyordu. Ancak radara yakalanmayan (hayalet) helikopterlere yönelik bir proje hiç açıklanmadı. Sweetman, bin Ladin malikanesindeki enkaza ait fotoğrafların, bugüne kadar hiç görmedikleri bir helikoptere ait olduğunu söyledi.
 
Goure ise “ABD ordusunun yıllardır hayalet helikopter kullandığını ancak bunun kamuoyuna açıklanmadığını” düşünüyor. Goure, “Yıllardan beri bu tür helikopterlerle yüzlerce görev yapmış olabiliriz. Ancak tüm bu operasyonlarda helikopter en azından sağ salim üslerine geri dönmeyi başarmış olmalı” dedi.
 
ÇİN ELE GEÇİREBİLİR KORKUSU 
Beyaz Saray’ın eski terörle mücadele danışmanlarından Richard Clarke, “gizli proje ürünü helikopterin parçalarının kimin eline geçeceği konusunda ABD’li yetkililerin endişeli olmaları adına bir sebep bulunduğunu” ifade etti.
 
Clarke, “Pentagon’daki yetkililer, helikopterin parçalarının şu an Çin’e gidiyor olması ihtimali karşısında büyük endişe yaşıyor olmalı. Çin’in görünmez hava aaçları yapmak istediğini biliyoruz” dedi.