Güneydoğu insanının inançlarını fotoğrafladılar

Türkiye’nin Güneydoğu’su binlerce yıldır yaşayan geleneklerinin yanı sıra pek çok dine, farklı inanışa evsahipliği yapmasıyla da dikkat çekiyor

Güneydoğu insanının inançlarını fotoğrafladılar
26 Ocak 2014 Pazar 14:05 tarihinde eklendi, 3.091 kez okundu.

Zaman içinde yok olan inanç gruplarının dahi birtakım ritüelleri bir şekilde günümüze kadar gelebilmiş. Bir proje kapsamında 15 fotoğrafçı 9 ili dolaşarak, inanç gruplarını ve ibadet etme şekillerini 763 fotoğrafla kayıt altına aldı.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği’nin (ASFAD) işbirliğinde hayata geçen, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde var olan inançların kültürel, sosyo-ekonomik yapısına olan etkisini, kaybolmaya yüz tutmuş değerlerini, gelenek ve göreneklerini fotoğraflarla saptamayı amaçlayan ‘Güneydoğu Anadolu’da İnançlar ve İnanışlar Fotoğraf Projesi (Amin/Amen)’ tamamlandı, sergide sanatseverleri bekliyor. 13 yılda çekilen fotoğraflarla Güneydoğu’da Müslüman, Hristiyan, Musevi, Ezidi, Süryani, Alevi gibi farklı din ve inanç gruplarının ritüelleri fotoğraflandı. Sergide toplam 763 fotoğraf sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Sergi 25 Ocak-9 Şubat tarihleri arasında gezilebilecek.

İBADETİ FOTOĞRAFLA KAYIT ALTINA ALDILAR

Ankara CerModern’de gala gecesi yapılan ‘Güneydoğu Anadolu’da İnançlar, İnanışlar Projesi’ bugüne kadar Türkiye’de yürütülen en uzun soluklu fotoğraf projelerinden biri. Tam 13 yıl süren bir emeğin ürünü olan proje Yöneticiliği’ni Serpil Yıldız, Küratörlüğü’nü İbrahim Göğer yaptı. Fotoğraf projesinin gala gecesine Ankaralı sanatseverler akın etti. Cumhurbaşkanlığı Sekreteri Mustafa İsen de serginin açılışında hazır bulundu. Fotoğrafları hayranlıkla izleyen İsen, fotoğraf sanatçılarından çekimler sırasında yaşadıklarını da dinledi. Toplamda 9 il ve bunlara bağlı ilçeleri dolaşarak, namazı, cenaze defnini, vaftiz ayinlerini, cem törenlerini çeken fotoğrafçılar, bölge halkının kendilerine yardımcı olduğunu söyledi.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil serginin açılışında yaptığı konuşmada Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüzyılları aşıp bugüne gelebilen dini gelenekleri, farklılıkların dostluğu, hoşgörüsü ve birlikteliğini farklı açılardan yorumlayan fotoğraf projesine destek verdikleri için kendilerini şanslı saydıklarını söyledi. Karahocagil, “Çekimleri 13 yıllık bir zamana yayılan ve bu yönüyle bugüne dek ülkemizde yürütülen en uzun soluklu fotoğraf projelerinden biri olan bu önemli dokümanter çalışmayla, çok kültürlü ve manevi zenginliği olan Bölge’de, farklı inançlara anlayış ve saygı duyarak birlikte uzlaşı içinde yaşayabilme becerisi vurgulanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

İĞNE DELİĞİNDEN GÖRÜLENLER

Farklı inançların bölgede birlikte yaşadığını anlatan Proje Yöneticisi Serpil Yıldız, "Bugün sunduğumuz, iğne deliğinden görebildiğimiz. Biz bu kadarını becerebildik. Geçmişi ve bugünü geleceğe fotoğraflarla taşımak, varsa değişimin öyküsünü anlatmak istedik." diye konuştu. Sergi küratörü İbrahim Göğer ise bölgenin inanç zenginliğine değindiği konuşmasında, serginin bölgeye de katkısının olacağını düşündüğünü kaydetti. Konuşmaların ardından, serginin açılmasında emeği geçenlere ve fotoğrafları bulunan sanatçılara teşekkür belgesi verildi. Serginin açılışına, bazı milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Sergide 15 fotoğrafçının fotoğrafları yer alıyor. Aylarca Güneydoğu’da farklı inanç gruplarını izleyip onları fotoğraflayan sanatçılar, zaman zaman zorluklarla karşılaşsalar da girdikleri Cami, Kilise, Cemevi gibi ibadethanelerde insanların kendilerine büyük saygı duyduğunu aktardı. Sergide fotoğrafları yer alan sanatçılar şöyle: A. Kadir Ekinci, Asuman Ergüney, Aynur Ülker, Dilek Bal, Doğanay Sevindik, Erol Büyükyazıcı, Gülser Günaydın, İbrahim Göğer, Mehtap Yıldız, Mustafa Ertekin, Nureddin Özdener, Orhan Köse, Özcan Yurdalan, Selim Aytaç ve Serpil Yıldız. 


CİHAN