Hâkimlerin çay isyanı

İstanbul Adalet Sarayı’ndaki kafeterya zarar edince kapatıldı. Çay ve kahve ihtiyaçlarını odalarında ıkarşılayan hâkim ve savcılar isyan etti. Başsavcılık ‘Beltur’la temasta ancak parada anlaşma sağlanamıyor

Hâkimlerin çay isyanı
28 Nisan 2012 Cumartesi 09:39 tarihinde eklendi, 1.200 kez okundu.

 

İstanbul Adalet Sarayı’ndaki “çay” sorunu hakim ve savcıları da bıktırdı. Çay ve kahve ihtiyaçlarını odalarındaki elektrikli su ısıtıcılarıyla karşılayan hakim ve savcılar, “Kendimiz için yaparken sorun olmuyor ama misafirlerimiz geldiğinde sorun oluyor, bir an önce çözüme kavuşması lazım. Adalet makamının temsili açısından önemli” diyerek sorunun bir an önce halledilmesini istiyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise bu sıkıntıya son vermek için Beltur ile temasa geçti. Ancak işletme bedeli üzerinde anlaşma sağlanamadığı için pazarlıklar devam ediyor.
 
Adliye binasında bulunan kafeteryaların ihalesi geçtiğimiz Temmuz ayında yapılmış ve ihaleyi 3 yıllık 10 milyon 643 bin TL bedel ile Kartal Adliyesi’nin çay ocaklarını da işleten Adil Demirhan adlı kişi kazanmıştı. Ancak işleri umduğu gibi gitmeyen Demirhan zarar etmeye başladı. Yaşanan aksaklıklar üzerine Demirhan, adliyedeki çay ocakları ve kafeteryayı 5 Mart’ta kapattı. İhaleyi alan Demirhan’ın da kira borcunun bir bölümünü ödemediği iddia edildi.
 
Belediye rakamı fazla buldu
“Avrupa’nın en büyük adliyesi” olarak nitelendirilen ve bina özellikleri açısından bir alışveriş merkezi ya da plazadan farkı olmayan Adliye Sarayı’nda çay-kahve sıkıntısı da bu kapatma kararının ardından başladı. Özellikle hakim ve savcılar bu sıkıntının ileri boyutlara varması üzerine Başsavcılık nezdinde “girişimlerde bulunarak” sorunun çözümü için acele edilmesini istedi. Başsavcılık da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Beltur ile temasa geçerek çay ocağı ve kafeteryaların işletilmesini teklif etti. Bu teklife sıcak bakan Beltur ise işletme şartlarını sordu. Başsavcılık işletme ihale bedeli olarak  daha önce Adil Demirhan’a verdiği rakamı istedi. Yani 11 milyon lira... Beltur ise bu rakamı yüksek bularak, “Bu rakama ihaleyi alan şirket zarar etti ve bıraktı. Biz bu bedelle alamayız ancak yıllık cironunun yüzde 10’nu teklif verebiliriz” diye cevap verdi. Görüşmeler devam ediyor.

Milliyet