Havada kavga

Türk Hava Yolları, Rekabet Kurulunca yürütülen soruşturma kapsamında sözlü savunma verdi

Havada kavga
28 Aralık 2011 Çarşamba 12:14 tarihinde eklendi.

 

Türk Hava Yolları A.O.’nun sözlü savunma toplantısı Rekabet Kurumu’nda yapıldı. Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, Kurulun Türk Hava Yolları A.O.’nın İstanbul çıkışlı yurt içi ve yurt dışı havayolu ile yolcu taşıma hatlarında rakip eylemlerde bulunarak hakim durumunu kötüye kullanmak suretiyle 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal edip etmediğinin belirlenmesi amacıyla aynı Kanun’un 41. maddesi uyarınca soruşturma açıldığını hatırlattı.
 
Rakibi dışlama çabası
 
Soruşturma Heyeti ise şunları dile getirdi: “THY’nin rakibi Pegasus Hava Taşımacılığı AŞ ile birlikte faaliyet gösterdiği çeşitli hatlarda maliyetinin altında fiyatlama yaptığını ve bu uygulamalarının rakibi dışlama stratejisinin bir parçası olduğunu, THY’ye 4054 sayılı Kanun’un 16. maddesi kapsamında idare para cezası uygulanması gerektiğini düşünmekteyiz.”
 
Avukat Gönenç Gürkaynak ise, Türk Hava Yolları A.O. adına sözlü savunmasında, Sabiha Gökçen Havalimanı ile Atatürk Havalimanının talep ve arz yönünden birbirlerini ikame etmediğini savundu ve “THY’nin filo açısından artık Pegasus’a karşı önemli bir avantajı bulunmamaktadır. Sabiha Gökçen’de Pegasus’un filosu 8 kat daha büyüktür” dedi. 
 
Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş. adına savunma yapan Genel Müdür Sertaç Haybat da, Bakü’ye uçacak bir yolcu için tek bir havalimanı olduğunu ve onun da Atatürk Havaalanı olduğunu belirterek, “Sabiha Gökçen’den Bakü’ye uçuş yoktur. Dolayısıyla dış hatlar açısından bakıldığında bu pazarın tek bir pazar olduğu tartışma götürmez. Çünkü Atatürk Havaalanından 130 civarında dış hat uçuşu vardır. Sabiha Gökçen’den çok az sayıda dış hat uçuşu vardır” diye konuştu.