IMF, Ukrayna’ya 14-18 milyar dolar kredi veriyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) Ukrayna’ya iki yıl sure ile 14-18 milyar dolarlık kredi sağlanması konusunda anlaştıklarını açıkladı. IMF’nin kurtarma paketini Nisan ayında onaylaması bekleniyor.

IMF, Ukraynaya 14-18 milyar dolar kredi veriyor
27 Mart 2014 Perşembe 13:42 tarihinde eklendi.

Ukrayna yönetimi ekonominin istikrara kavuşması için kapsayıcı ve güçlü bir ekonomik reform paketini kabul etti. Pakette yer alan en önemli başlıklardan birisi vatandaşın ödeyeceği doğalgaz faturalarının artması. 2015 sonuna kadar vatandaşın ödediği faturalar dünya ortalamasına çekilecek.

Ukrayna’ya sağladığı indirimli doğalgaz anlaşmasını iptal edecek olması Ukrayna enerji şirketi Naftogaz’ı zor durumda bırakacak. Rusya, devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’le imzaladığı 15 milyar dolarlık destek kredisinin ilk paketi olarak 3 milyar dolarlık Ukrayna tahvili almıştı. Rusya’nın bu tahvilleri bozdurması durumunda Kiev yönetimine ek maliyetler getirebilir.

Ukrayna ekonomisi açısından en büyük sorun ise Rusya’ya bağımlı olan ekonomisi. Rusya ile olan ticaretin zayıflaması ya da gümrüklerin uluslararası standartlara çekilmesi durumunda krizin büyüme riski bulunuyor.

Ukrayna Başbakanı Arseni Yatsenyuk 2014 bütçesi için Rusya’dan alınacak doğalgazda ortalama bin metreküp için ortalama 480 dolar belirlediklerini açıkladı.

Ukrayna parlamentosu Rada’da konuşan Yatsenyuk gayri safi milli hasılanın 2014’de yüzde 3 civarında küçüleceğini ve enflasyonun da yüzde 12-14 civarında olmasını beklediklerini söyledi.


CİHAN