Japonya depremi bizi etkiler mi ?

Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, 8,8 şiddetindeki depremin Türkiye'deki fay hatlarını etkilemeyeceğini belirterek yüreklere su serpti.

Japonya depremi bizi etkiler mi ?
11 Mart 2011 Cuma 09:40 tarihinde eklendi, 5.265 kez okundu.

 

Japonya'daki depremi değerlendiren Ulusal Deprem Konseyi Üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, 8,8 şiddetindeki depremin Türkiye'deki fay hatlarını etkilemeyeceğini belirterek yüreklere su serpti.
 
Okyanus kabuğunda hasar yaptı
 
8,8 şiddetindeki depremin dünyada nadir rastlanan depremlerden ve jeolojik açıdan bilimadamları tarafından incelenmesi gerektiğini belirten Eyidoğan: "Kesin olmamakla birlikte büyüklüğü yüzlerce kilometre alanda etkili olan bir deprem. Çeşitli etkiler yapabilecek bir deprem. Öğnediğimiz kadarıyla depremin sığ olması nedeniyle okyanus kabuğunu büyük bir oranda kırdı. Bu deprem gerçekten Japonya'nın doğu sahillerinde özellikle yerleşim yerlerde ciddi hasarlar yapabilecek büyüklükte. Sahile uzaklığı 100 km civarında. Yapılara önemli etkileri azalabilir. Yine de deprem açısından dayanıksız yapılar varsa ciddi hasar yaratabilir. Ciddi büyüklükte bir tusunami yarattığı bilgisi alıyoruz. Saatte 500-700 kilometre hızla yayılacaktır. Yerleşim yerlerine uzak olması etkisini azaltacaktır.  Artçı sarsıntıları olacaktır. En az 6,5- 7,5 şiddetinde olacaktır.