Kazan kavunu için TPE'ye tescil başvurusu

Ankara Kazan ilçesinin ünü tüm Türkiye'yi sarmış olan kavununu markalaştırmak ve tescil etmek amacıyla Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) başvuru yapıldı.

Kazan kavunu için TPEye tescil başvurusu
19 Temmuz 2013 Cuma 10:49 tarihinde eklendi.

Kazan Belediyesi'nin yaptığı başvurunun 12 Temmuz 2013 Cuma günü itibariyle incelemeye alındığı öğrenildi.

Kara kavun olarak bilinen Kazan kavunu, özellikle İç Anadolu ve Karadeniz bölgesinden gelen toptancılardan rağbet görüyor. İlçe girişinde kurulan Kavun Pazarı’nda üreticiler çevre illerden gelen toptan alıcılarla buluşuyor.

Kazan Belediyesi her yıl kavun pazarında sezonun açılışı için tören düzenliyor. Belediye yetkililerini pazar alanında hazır bulunan üreticiler arasından kura ile belirlenen bir üreticiyle temsili olarak pazarlık yaparak kavun alıyor. Böylece kavun sezonu açılmış oluyor.

BAŞBAKAN DA KAZAN KAVUNU SEVİYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Kızılcahamam toplantılarının dönüşünde mutlak olarak Kazan'a uğruyor ve yol boyu açılmış olan kavun tezgahlarından bolca kavun alıyor. Son olarak Başbakan Erdoğan geçtiğimiz yıl Kızılcahamam toplantılarından dönerken, konvoyunu Kazan'da bir kavun tezgahının yanında durdurup Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk'ün ikram ettiği kavunlardan yemişti.

KAZAN KAVUNUNUN ÖZELLİKLERİ

Kazan kavunu bitkisi güçlü, yaprak örtmesi çok iyi, bol verimli, meyve şekli ovalimsi yuvarlak, çekirdek evi küçük, meyve ağırlığı ortalama 2-4 kilo tat değeri çok yüksek yuva tipi kavun çeşidi. Dış kabuk rengi koyu yeşil ve pütürlü. Meyve iç rengi ise beyazımsı yeşil ve meyve iç et kalınlığı 8 santim. Yerde yetişen ürün çiftçi için önemli bir gelir kaynağı olarak görülüyor, Ürünün bir diğer özelliği ise üke dayanıklı raf ömrü uzun olarak saklanabilir olması. Dolayısıyla hasat edildikten sonra uygun depo koşullarında sakladığı zaman, kış boyunca çok rahatlıkla tüketiliyor. Hasat Ağustos ve Eylül aylarında yapılıyor.


CİHAN