Kemer sıkma sırası bu kez onlarda

Borçlu Euro Bölgesi ülkelerinin kemer sıkma politikaları ve geniş halk kitlelerinin bu kararlara tepkisi 2010’un en önemli olayları arasında bulunuyor.

Kemer sıkma sırası bu kez onlarda
03 Ocak 2011 Pazartesi 08:39 tarihinde eklendi.

 

Ancak anlaşılan o ki kemer sıkma politikaları sadece Yunanistan, İrlanda, Portekiz ve İspanya ile sınırlı kalmayacak. Uluslararası Para Fonu (IMF), sanayileşmiş ülkeleri, yükselen kamu borçlarının yaratacağı riskler konusunda uyararak, bu kaygıları açıkça dillendirdi.
 
IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, sanayileşmiş ülkelerin, küresel krizdeki durgunluğu aşmak için şimdiye kadar teşvik paketleri uyguladıklarını, ancak yükselen kamu borçlarının, bu ülkelerin ekonomik büyümesini ve dolayısıyla ekonomik toparlanmasını olumsuz etkileyebileceğini, bu nedenle, gelişmiş ülkelerin, bundan sonra kemer sıkmaya hazır olmaları gerektiğini söyledi.
 
EN BORÇLU ABD
G-20 ülkelerinde 2007 yılında gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 78’i seviyesindeki genel hükümet borcunun 2009 yılında yüzde 97’ye çıktığı ve 2015 yılında ise yüzde 115’e ulaşacağı tahmin edildi. IMF raporunda, bir dizi ülkenin, piyasaların borçların ödenemeyeceği tehdidine tepki verebileceği “borç limiti” noktasına tehlikeli biçimde yaklaştığı uyarısında bulunuldu.
 
Yunanistan, İzlanda, İtalya, Portekiz ve Japonya’nın bu noktaya çok yakın olduğu, İrlanda, ABD, İngiltere ve İspanya’nın tehlikeli alana taşındığı, G-7 ülkeleri Kanada, Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa ve Japonya’da borç seviyelerindeki artışın, özellikle sağlık harcamaları olmak üzere refah devletinin büyümesinin sonucu olduğu ifade edildi. Geçen yıl ikinci çeyrek sonu itibarıyla ABD 13 trilyon 984 milyar dolarla dünyanın en borçlu ülkesi oldu. ABD’yi 8 trilyon 980 milyar dolarla İngiltere, 4 trilyon 712 milyar dolarla Almanya ve 4 trilyon 698 milyar dolarla Fransa takip ediyor. Geçen sene özellikle Euro Bölgesi ile gündeme gelen borç sorunu bu yıl ABD ve Japonya’nın da aralarında bulunduğu sanayi ülkelerine sıçrayabilir. IMF, gelişmiş ülkelere uyarıda bulunarak kemer sıkma politikalarının uygulanmasını önerdi.

Habertürk