Konut alacaklar dikkat!

Vergi uzmanlarından yeni düzenleme konusunda uyarı geldi. İşte o uyarılar...

Konut alacaklar dikkat!
27 Nisan 2012 Cuma 10:14 tarihinde eklendi.

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in geçtiğimiz günlerde açıkladığı, KDV oranının metrekare yerine konutun değerine göre belirlenmesine yönelik yapılacak değişikliğin evini henüz teslim almayanları da kapsayacağı belirtiliyor.
 
Konut teslimlerinde 149 metrekareye kadar yüzde 1, üzerine ise yüzde 18 KDV uygulaması yerine bölgelere göre kademeli KDV oranı belirlenerek konut değerine göre vergilendirmeye geçiliyor.
 
SÖZLEŞMEYE DİKKAT
 
Vergi uzmanları, en erken 2013’te başlaması öngörülen yeni sistemin, evin şimdi parasını ödese dahi, teslim almayanları da kapsayacağını kaydediyorlar.
 
Vergi Uzmanı Sezgin Özcan, KDV’de verginin teslimle doğduğunu kaydederek, mevcut yasal düzenlemeye göre, teslim tarihindeki KDV oranının geçerli olduğunu belirtti.
 
‘’Kişi eve ne zaman girerse girsin, ne zaman teslim alırsa teslim tarihindeki KDV oranı esas alınır. Evi 2013’te teslim alacaksa ve KDV oranı artmışsa KDV’si artar’’ diyen Özcan, artan KDV’yi müteahhitin mi alıcının mı ödeyeceğinin sözleşmeye göre tayin edildiğini bildirdi.
 
‘’FİRMALAR KENDİLERİNİ SAĞLAMA ALIYORLAR’’
 
Vergi uzmanı Erdoğan Sağlam ise değerlendirmesinde, konut satışlarında faturanın yapı kullanım izninin alınmasının ya da fiilen anahtar tesliminin gerçekleşmesinin ardından kesildiğini ve KDV yükümlülüğü doğduğunu bildirdi.
 
Müteahhitlerin geçmişte kısa süre için KDV indirimlerinde sorunlar yaşadığına değinen Sağlam, sorunların yaşanmasını önlemek amacıyla müteahhitlerin ‘’Teslim tarihinde geçerli KDV oranı neyse ona göre müşteri KDV ödemek zorundadır’’ hükmünü koyduklarını dile getirdi. Mevcut duruma göre, peşin faturanın kesilmesini engelleyen düzenlemenin olmadığını, hukuken geçerli olduğunu bildiren Sağlam, firmaların fatura düzenleyerek kendilerini sağlama almaya çalıştıklarını söyledi.
 
NE YAPILMALI?
 
KDV oran artışının yapılması durumunda, daha önce proje üzerinden veya inşaat devam ederken konut alanların KDV yönünden korunması gerektiğini kaydeden uzmanlar, proje üzerinden veya inşaat devam ederken yapılan satışlarda, kararnamenin yayımlanması itibariyle ‘’kat irtifaklı arsa tapusu’’ almış olanların, KDV oranlarının yüzde 1 olarak uygulanacağı yönünde yapılacak bir düzenlemenin sorunu çözeceğini belirtiyorlar.(thelira)