Kredi alacaklar dikkat

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erbil, "Şubat sonuna doğru bireysel kredi faizleri en az 2-3 baz puan artacak" dedi.

Kredi alacaklar dikkat
16 Şubat 2011 Çarşamba 16:55 tarihinde eklendi, 1.085 kez okundu.

 

Merkez Bankası'nın Ocak ayında aldığı ikinci munzam kararı 18 Şubat'ta devreye girecek.
 
Munzam karşılıklarda artışın etkisiyle bankacılık sisteminden 10 milyar TL likidite çıkacak. Bankalar likidite sıkıntısını yine bireysel kredi faizlerine yansıtacak.
 
CNBC-e'ye konuşan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, "Şubat sonuna doğru bireysel kredi faizleri en az 2-3 baz puan artacak" dedi.
 
Böylelikle bireysel kredi faizleri Ocak sonunda yapılan ilk artırımın ardından toplamda 6-8 baz puan yükselmiş olacak. Yıl genelinde ne olacağını ise merkez bankasının tavrı belirleyecek.
 
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı, munzam karşılıklarda en az 200 baz puan artış daha beklediğini belirterek, "Yıl genelinde Merkez Bankası talepte daralma var mı ona bakacak, yoksa kararlara devam diyecek. O öyle yaparsa biz de faizleri artırırız" diye konuştu.
 
Kredi kartı faizlerinin de artacağını kaydeden Erbil, tüketicinin Ocak sonundan bu yana daha az kredi kullanmaya başladığını kaydetti.
 
Erbil, kredi faizlerindeki yükselişle Garanti Bankası'nın konut kredilerinin Ocak sonundan bu yana yüzde 10 daraldığını söyledi. Erbil'in bu yılki bireysel kredi hacmi artış beklentisi ise yüzde 25-30 düzeyinde bulunuyor. Bireysel krediler sektörde 2010 yılında yüzde 32.9 artışla 42.7 milyar lira olmuştu.

NTV