Kredi kartında tarihi anlaşma

ABD’de kredi kartı ücretleri hakkında çıkan açılan davalardan sonra anlaşma yapmak zorunda kaldı

Kredi kartında tarihi anlaşma
15 Temmuz 2012 Pazar 11:18 tarihinde eklendi, 1.084 kez okundu.

 

Visa, MasterCard ve bankamatik kartı ücretlerinden şikayetçi olan tüketicilerin açtığı davalar sonrasında alına fazla ücretten feragat edilerek ve tarihin en büyük antiröst anlaşması imzalandı.
 
Kart komisyonu ödemek zorunda bırakılan ABD’li perakendeciler, kredi kartı şirketleri Visa ve MasterCard’ın yanı sıra pek çok büyük bankanın bulunduğu dev şirketlere açtığı davayı kazanıp, 7.2 milyar dolarlık tazminat almaya hak kazandı
 
Teklif edilen uzlaşmada; Visa ve MasterCard ile söz konusu şirketlerin kartlarını tanzim eden/kullandıran bankaların, belli sınıftaki mağazalara 6 milyar dolar ödemesi gündemde. Kart şirketleri ayrıca, kullanım ücretlerini sekiz ay için 10 baz puan indirmeyi taahhüt etti ve bu da mağazalar için toplamda 1,2 milyar dolara denk geliyor.
 
Visa ve MasterCard son on yılda, 2003 yılında da yapılan 3 milyar ABD doları tutarındaki uzlaşma benzeri bir dizi yasal problemler yaşadı. ABD Adalet Bakanlığı 2010 yılında Visa ve MasterCard aleyhinde verdiği kararda, mağazaların müşterilerini alternatif ve daha ucuz ödeme yöntemlerine yöneltebileceklerine karar vermişti.
 
Visa ve MasterCard şirketleri, logolarını taşıyan kartlardan ziyade, finans endüstrisinde "takas" olarak adlandırılan ücretlerden kazanıyor. Kart işleme merkezleri tarafından belirlenen bu ücretler bankalar tarafından toplanarak Visa ve MasterCard şirketleri ile paylaşıyor.
 
Visa, MasterCard’da masrafları azaltmanın yollarını bularak müşterileri ellerinde tutmaya çalışıyor. Bu anlaşmadan 7 milyon perakendecinin etkilenmesi bekleniyor.