Limon Eylülde sıkılacak

TÜSEMKOM Yönetim Kurulu Başkanı Tavşan: -''Limon fiyatları hava şartları dolayısıyla yükseldi. Eylülde limon hasadı başlayınca fiyatlar süratle düşecek''

Limon Eylülde sıkılacak
04 Ağustos 2012 Cumartesi 11:59 tarihinde eklendi, 1.096 kez okundu.

 

Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları (TÜSEMKOM) Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Tavşan, TÜİK verilerine göre geçen ay yüzde 29,46'lık fiyat artışıyla limonun zam şampiyonu olmasını hava koşullarına bağladı. Eylül ayında yeni limon hasadının yapılacağını söyleyen Tavşan, fiyatların Eylül ayında süratle düşeceğini tahmin ettiklerini belirtti. 
     
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan TÜSEMKOM Başkanı Tavşan, Ocak-Şubat aylarında yaşanan sert hava koşullarından dolayı bir kısım limonun donduğunu, sağlam kalan limonların da hasat esnasında yağan yağmurun hızlı çürümeye yol açması nedeniyle sağlam limon stoğunda sıkıntı olduğunu bildirdi. Bu nedenlerden dolayı limon arzında eksiklik olduğunu söyleyen Tavşan, ''Limonların bir kısımı ocak, şubat aylarında dondu. Bazı limonlar da depolara alınmadan önce yağmurda ıslandığı için çabuk çürüme yapmasıyla bugün piyasa talep edilen rakamları karşılayamıyor. Limon fiyatları hava şartları dolayısıyla yükseldi'' şeklinde konuştu. 
     
Sebze ve meyvelerin diğer ürünler gibi kısa vadede üretimlerinin mümkün olmadığını ifade eden Tavşan, ''Limon şu anda hazır olan bir mahsul değil, depolardan geliyor. Kışın yaşanan don olayında limonun dayanıklılığı düşüyor. Kışın don biraz fazla tesirli olunca, bugünlerde eldeki sağlam mal yeterli olmadı. Şu an piyasanın talep ettiği ürün karşılanamadığı için fiyatı yükseliyor'' dedi. 
     
-''Eylülde fiyatlar düşer''- 
     
Limonların fazla yağıştan olumsuz etkilendiğini söyleyen Tavşan, limonların dalından kesildikten sonra genelde soğuk hava deposu yerine Ürgüp civarındaki mağara tarzı doğal depolarda muhafaza edildiği bilgisini verdi. 
     
Tavşan, yeni mahsul limon gelene kadar fiyatların bu seyrini koruyacağını belirterek, limon fiyatlarıyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: 
     
''Yağmuru yemiş limonu alır, toplarsanız kısa süre içinde çürüme yapar. Geçtiğimiz dönemde limon fiyatları ucuzdu ama çürümeyle beraber sağlam limon azalınca fiyatı arttı. İçerisinde 150-200 tane bulunan limonun sandığı bugün 55-60 lira arasında değişiyor. Ağustos'un ardından Eylül başlarında yeni dal limonlar çıkmaya başlayınca fiyatlar süratle düşecektir. Şu an genelde tane hesabı satılan limon, yeni mahsulün gelmesiyle yine kilo hesabına döner.'' 
     
Diğer sebze fiyatlarındaki dalgalanmalar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Tavşan, ''Salatalık, biber gibi ürünlerde yüzde 10-20 artış olabilir ama onların fiyatı düşük olduğu için artış oranı yüksek gözüküyor. Fiyata vurunca 10 kuruş civarı artış yapıyor. Yani fiyatlarda tüketiciyi sarsacak, tüketicinin bütçesini etkileyecek bir yükselme yok. Şu anki fiyatların tüketici açısından gayet ucuz olduğunu söyleyebiliriz'' şeklinde açıklamalarda bulundu.