Merkez Bankası, FED'in yolundan gidecek mi?

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 0.25 puanlık (25 bazpuan) faiz artırımının ardından, Türkiye'de de gözler Merkez Bankası’na (MB) çevrildi.

Merkez Bankası, FEDin yolundan gidecek mi?
18 Aralık 2015 Cuma 11:52 tarihinde eklendi, 1.269 kez okundu.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 0.25 puanlık (25 bazpuan) faiz artırımının ardından, Türkiye'de de gözler Merkez Bankası’na (MB) çevrildi. Piyasa analistleri, Merkez Bankası'nın beklediği adımın atıldığına işaret ederek, 0.25 puana karşılık politika faizinde 0.50 puanlık artışın gelebileceğine işaret ediyor.
 
Fed, 2013 Mayıs ayından bu yana süren sinyallerin ardından 2015'in son toplantısında kısa vadeli faiz oranında 0.25 puanlık artışa gitti ve faiz aralığını yüzde 0.25 - 0.50 bandına yükseltti. Böylece Fed, yaklaşık 10 yıllık bir aranın ardından ilk kez faiz artırmış oldu.
 
Odeabank’ın Makroekonomik Değerlendirme Raporu’na göre Merkez Bankası, 22 Aralık Salı günü yapılacak yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunu daraltabilir. Lübnan Merkezli Bank Audi’nin Türkiye’deki iştiraki Odeabank’ın Ekonomik Araştırmalar ve Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali, raporda yer alan değerlendirmesinde, Fed kararı sonrasında belirsizlik azaldığı için piyasa tepkisinin olumlu yönde geliştiğine işaret ederek, "Bu çerçevede, gelecek hafta ile birlikte Merkez Bankası’nın da ‘normalleşme yol haritasında’ ortaya koyduğu politikaları hayata geçirmeye devam edeceğini düşünüyoruz" dedi.
 
Merkez Bankası, geniş faiz koridoruna duyulan ihtiyacın azaldığı düşüncesinden hareketle, yılın son PPK toplantısında faiz koridorunu kademeli olarak daraltacak adımlar atmaya başlayabileceğini de vurgulayan Kırali, öngörülerini de şöyle sıraladı:
 
"Merkez Bankası’nın, ortalama fonlama faizinde sıkılaştırma yapmadan, faiz koridorunun alt bandında ve politika faizinde artırımlar yaparken, üst bantta sınırlı bir indirime gidebileceğini düşünüyoruz. Bu çerçevede yüzde 7.25 olan gecelik borç alma faizini yüzde 7.50’ye, yüzde 7.50 seviyesindeki haftalık repo faizi olan politika faizini de yüzde 8.00’e yükseltebilir. Bununla birlikte daha ortodoks bir para politikasına geçiş amacıyla yüzde 10.75 seviyesindeki faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizini de 25 baz puan indirebilir."
 
Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde sıkı duruşunu korumasının beklendiğine dikkat çekilen raporda ayrıca, “Piyasada net sıkılaştırıcı etkisi olmasa bile politika faizinde yapılabilecek daha yüksek miktarlı artış Merkez Bankası’nın, enflasyon konusundaki duyarlılığını koruduğuna işaret edeceğinden, bu şekilde verilecek bir sinyal, finansal piyasalarda Türk Lirası ve TL cinsi varlık fiyatları açısından daha da destekleyici olacaktır” denildi.

DHA