Merkez'den dövize 2 milyar dolarlık müdahale

Merkez Bankası, doların 2,30 TL'yi aşması üzerine piyasaya dogrudan müdahale etti.

Merkezden dövize 2 milyar dolarlık müdahale
23 Ocak 2014 Perşembe 20:27 tarihinde eklendi.

Para otoritesinin bu çerçevede 2 milyar dolarlık satış yaptıgı ifade ediliyor. Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, 2 milyar dolarlık bu hamlesiyle Merkez'in kırmızı çizgisinin 2,30 seviyesi olduğunu açık ettigini söyledi.

Dolarin ateşinin çıkmaya başlaması üzerine Merkez Bankası, öğleden sonra piyasaya dogrudan müdahale ettiğini açıklamıştı. Piyasanın son durumu ile ilgili Cihan'a değerlendirmelerde bulunan Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Merkez Bankası için doların fiyatı 2,30 kırımızı çizgi.

Oraya geldikçe müdahalelerine devam edecek gibi geliyor bana. Özellikle Pazartesi ve Salı günü de istisnai gün kabul edip yüklü miktarda döviz satışı yapacaktır. Ama Merkez Bankası’nın asıl amacı enflasyonu kontrol altına almak ve dövizdeki istikrarı sağlamak. Merkez, bu spekülatif baskıya cevaben ben faiz artırmıyorum müdahalelerime devam edebilirim şeklinde bir cevap verdi.” değerlendirmesine bulundu.

"DÖVİZ SATALIM MI TELEFONLARI ÇOĞALMAYA BAŞLADI"

Merkez Bankası’nın geçmişte daha yoğun müdahalelerinin olduğunu belirten Yıldırımtürk, “Burada önemli olan şu; halkın katılımı olmadığı sürece buradaki artışın çok etkisi olmayacaktır. Halk ne zaman kuyruk oluşturup paralarını TL’den dövize çevirmeye başlarsa o sakıncalı olur. Ama şu anda gerek iş dünyası gerekse halktan dövize böyle bir talep yok. Hata dövizlerimizi satalım mı diye telefonlar geliyor bize.” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası’nın döviz karşısında sergilediği tutumu doğru bulan Mehmet Ali Yıldırımtürk, bu sürecin uzun sürmeyeceğini kaydetti. Merkez Bankası’nın Mart ayındaki seçimlerden sonra oluşacak konjektüre göre faiz artırabileceğini vurgulayan Yıldırımtürk, “Amerika Merkez Bankası önümüzdeki hafta bir toplantı yapacak. Merkez Bankası da bu toplantı sonucuna göre şekillenecektir. Ancak şimdi faiz artırımı için Merkez Bankası oyuna gelmek istemiyor.” dedi.


CİHAN