Milli dağcı Fındık, Manaslu'nun zirvesinde

Milli dağcı 41 yaşındaki Tunç Fındık, 23 gün süren tırmanışla, dünyanın en yüksek 8'inci dağı olan Nepal'deki Manaslu Dağı'nın zirvesine Türk bayrağını dikti.

Milli dağcı Fındık, Manaslunun zirvesinde
25 Eylül 2013 Çarşamba 19:17 tarihinde eklendi.
Daha önce Shishapanngma, Kanchenjunga, Lhotse, Makalu, Dhaulagiri, Cho Oyu, K2 ve iki kez de Everest'in zirvesine ulaşan Tunç Fındık, bugün 6.5 saatlik bir çaba sonucunda Nepal'in 8 bin 163 metrelik Manaslu Dağı'nın zirvesine tırmanmayı başardı.

Bugüne kadar 8 bin metreden yüksek 10 dağa tırmanan ilk ve tek Türk unvanını elinde bulunduran Fındık'ın kuvvetli rüzgarı, çığları ve buzul çatlakları nedeniyle tehlikeli Manaslu Dağı'na tırmanışı Global Star Avrasya Spot Uydu Takip Cihazı'yla kesintisiz izlendi.
 
İlk tırmanışı 1956 yılında Japonlar'ın yaptığı Asya'daki Himalaya Dağları Nepal topraklarında yer alan Manaslu Dağı'nın tabanına Fındık, bir haftalık yürüyüş ile ulaşabildi. 4 bin 700 metredeki ana kamptan sonra dağ üzerinde en yükseği 7 bin 400 metrede olmak üzere 4 yüksek kamp kuruldu. Manaslu Dağı'nın kuzeydoğusundan yapılan çıkış, çoğunlukla kar ve buz üzerinden gerçekleştirildi.
 
Bugün gecenin ilk saniyesiyle birlikte tırmanışa geçen Fındık irtibatı koparmamak için sponsoru olan Global Star Avrasya Spot Uydu Takip Cihazı'ndan 10 dakikada bir sinyal göndererek gece boyunca yaptığı rotayı ve anlık konumunun takip edilmesini de sağladı. Zirveye çıktığı anda da yine aynı şirketin sağladığı uydu telefonuyla da ilk olarak eşi Nurcan Demirel Fındık ile konuşmayı başardı.
 
Geçen Haziran ayında, dünyanın en yüksek 9'ncu zirvesi olan Pakistan'ın Nanga Parbat Dağı'na tırmanırken 11 kişinin öldürüldüğü terör saldırısından şans eseri son anda kurtulan Fındık'ın Manaslu Dağı tırmanışındaki başarısı sevinçle karşılandı.

Fındık, başarısını paylaştığı eşine, "Yorgun ama çok mutluyum. Biraz dinlendikten sonra hemen dönüşe geçeceğim. Çünkü gece olmadan ana kampa varmayı planlıyorum. Fakat çok gerekirse ara kamplardan birisinde de geceyi geçirebilirim. Geceleme durumunda seni tekrar ara haberdar ederim" dediği öğrenildi.
 
Tunç Fındık, 2 Eylül'de Manaslu Dağı tırmanışı için Türkiye'den ayrılmıştı.

DHA