Milli Piyango'dan o iddialara yanıt

Milli Piyango İdaresi (MPİ), sayısal oyunların başladığı 1996 yılından bugüne 4 bin 152 adet büyük ikramiye dağıtıldığını ve KKTC ile 81 ilin tamamına büyük ikramiyenin isabet ettiğini bildirdi.

Milli Piyangodan o iddialara yanıt
16 Kasım 2012 Cuma 17:56 tarihinde eklendi, 1.234 kez okundu.

 

MPİ açıklamasında, ''Elinde somut bilgi/belge olduğunu iddia edenlerin, iddialarında samimi iseler konuyu medya üzerinden tartışmak yerine yargıya intikal ettirmelerinin daha uygun olacağı düşünülmektedir'' denildi. 
     
MPİ Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı yazılı ve görsel medyada yer alan bazı iddialara yanıt verildi, 2012 yılında sayısal oyunlarda büyük ikramiyenin çıktığı bayiler tek tek açıklandı. 
     
Açıklamada, Sayısal Oyunlar Yönetmeliği'ne göre, biletlerin hamiline olup, bir bilete isabet eden ikramiyenin bileti ibraz edene ödendiği, ikramiye ödenmesinin de ancak bir yargı kararına istinaden durdurabildiği vurgulandı. 1999 yılına ilişkin ikramiyelerin sistem tarafından onaylandıktan sonra vekalet olmadan bileti İdareye ibraz eden talihlilere bizzat ödendiği belirtilen açıklamada, ''Anılan ikramiyelerle ilgili, İdaremiz aleyhine açılan herhangi bir dava bulunmamaktadır. İdaremizin taraf olmadığı söz konusu iddiaların İdaremizle ilişkilendirilme çabaları da manidar bulunmaktadır'' denildi. 
     
Sayısal oyunların başladığı 1996 yılından bugüne kadar 4 bin 152 adet büyük ikramiye dağıtıldığı kaydedilen açıklamada, KKTC ile 81 ilin tamamına büyük ikramiyenin isabet ettiği bildirildi. 
     
Çekilişlere teknik müdahale yapılabilir mi-- 
     
İdare tarafından oynatılan şans oyunlarının çekilişlerinin; halka açık olarak, çekiliş heyeti ve noter huzurunda yapıldığı, görüntülerin de kayıt altına alındığı belirtilen açıklamada, ''Milli Piyango İdaresi kurulduğu 1939 yılından bugüne kadar gerçekleştirdiği binlerce çekilişi hiçbir problem olmadan, şeffaf bir şekilde gerçekleştirmiş ve bir tek çekilişte bile usulsüzlük tespit edilmemiştir. İdaremizin bütün işlemleri, idare müfettişleri, Sayıştay ve TBMM KİT Komisyonu tarafından denetlenmekte olup, 10 bin lira üzeri ikramiye kazanan talihlilere ait kimlik bilgileri, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı'na düzenli olarak bildirilmektedir'' ifadelerine yer verildi. 
     
Açıklamada, Sayısal Oyunlar Yönetmeliği'ne göre talihlinin rızası olmadan kimlik bilgilerinin açıklanmasının mümkün olmadığı vurgulandı. Açıklamanın ekinde 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren büyük ikramiyenin isabet ettiği biletlerin oynandığı bayilere ait bilgiler ile ikramiye tutarları tek tek açıklandı. 
     
Açıklamada, bazı basın organlarında yer alan iddialarla ilgili şu değerlendirmelerde bulunuldu: 
   
''Milli Piyango İdaresi, halkımızın güveninden aldığı güçle ve bayilerin fedakar çalışmalarıyla, Türkiye'nin tanıtımına, Çocuk Esirgeme Kurumu'na, olimpiyat oyunlarına, savunma sanayine, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na kaynak aktararak ülkemizin kalkınmasına önemli katkı sağlamakta, reklam bütçesinin önemli bölümünü eğitim, spor, sanat ve kültür hizmetlerine ayırarak topluma kalıcı hizmet vermektedir. İdaremizle ilgili asılsız iddialar sadece sayıları yaklaşık 15 bini bulunan bayilerimize zarar vermemekte, aynı zamanda kamuya aktarılan kaynakların da azalmasına neden olmaktadır. Elinde somut bilgi/belge olduğunu iddia edenlerin, iddialarında samimi iseler konuyu medya üzerinden tartışmak yerine yargıya intikal ettirmelerinin daha uygun olacağı düşünülmektedir. Çekilişlerimizin tamamının tüm medya kuruluşlarına açık olduğunu belirtir, İdaremizle ilgili iddiaları gündeme getirirken daha hassas olmalarını rica ederiz.'' 
     
Sayısal oyun bayileri- 
     
Açıklamanın ekinde yer alan bilgilere göre Türkiye genelinde toplam 4 bin 916 adet sayısal oyun bayisi bulunuyor. En fazla bayisi olan şehir bin 342 ile İstanbul. 16 Kasım 1996-11 Kasım 2012 döneminde İstanbul'daki bayilerden bin 145 talihli çıktı, talihli oranı ise yüzde 27,56. 
     
Ankara'da 547 adet sayısal oyun bayisi bulunuyor. Bu bayilerin talihli çıkarma sayısı 557, talihli oranı yüzde 13,41 düzeyinde bulunuyor. 202 bayiye sahip Antalya'da ise 158 talihli çıkmış. Antalya'da talihli çıkarma oranı yüzde 3,80 düzeyinde bulunuyor.