"Mobilyada tasarım geliştirilmeli"

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, mobilya sektörünün Türkiye açısından önemli bir sektör olduğunu söyleyerek mobilyada tasarımın geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Mobilyada tasarım geliştirilmeli
15 Kasım 2014 Cumartesi 14:17 tarihinde eklendi.


Antakya Mobilyacılar İhtisas Sanayi Sitesinin inşaatı gezen ve ilgililerden brifing alan Bakan Işık, mobilya sektöründe tasarımın mutlaka geliştirilmesi gerektiğini bu yönde hükümet olarak önemli adımlar attıklarını söyledi.

AK Parti Hatay Milletvekilleri Sadullah Ergin, Adem Yeşildal, Hacı Bayram Türkoğlu ve Hatay Valisi Ercan Topaca ile birlikte bilgilendirme sonrasında kısa bir açıklama yapan Bakan Işık, mobilya sektörünün en önemli özelliklerinden bir tanesinin fazla istihdam sağlayan bir sektör olması olduğunu söyledi.

'MOBİLYACILIK SEKTÖRÜ İSTİHDAMA KATKI SAĞLIYOR'

Bakan Işık, Antakya Mobilyacıları İhtisas Sanayi Sitesinin tamamlanması ile birlikte 10 bin kişiye istihdam sağlanacağını ifade ederek şöyle konuştu: “Bu sitemizde bittiği zaman, tam anlamıyla faaliyete geçtiği zaman 10 bine yakın insanımız iş imkanına kavuşacak. Dolayısı ile bu bizim açımızdan son derece önemli. Mobilya sektörünün bir başka özelliği ise yerlilik oranı en yüksek sektörlerden bir tanesi mobilya sektörü. Türkiye’de ara malı ithalatının yüzde 70’lerde olduğu bir dönemde, mobilya sektöründe yerlilik oranının yüzde 80’nin üzerinde olması, mobilya sektörünün önemini bir kez daha vurgulama noktasında bize güç veriyor. Eğer bir sektör yüzde 80 oranının üzerinde yerliliğe sahip ise, hemde çok yüksek istihdam kapasitesine sahip ise bu sektöre yatırım yapmak son derece önemli. Tabi ki ihracat alanında da en güçlü olduğumuz alanlardan biri, potansiyel olarak güçlü alanlardan biri yine mobilya sektörü. Bunları birleştirdiğiniz zaman Türkiye’de mobilya üretmek istiyorum diyen insanlara, birlikte hareket etmek istiyorum diyen insanlara destek vermek bizim görevimiz.”

SİTE 2016 YILINDA FAALİYETE GEÇECEK

Antakya Mobilyacıları İhtisas Sanayi Sitesinin alt yapı ihalesini yapıldığını ve şu ana kadar da 8 milyon liralık bir ödeneğinde aktarıldığı bilgisini veren Işık, “Şimdi inşallah yakında üst yapı ihalesini de yapacağız. 2015 yılı içerisinde üst yapının başlamasını da fiilen hedefliyoruz. Başkanımızın az önce verdiği bilgiye göre de 2016 yılı içerisinde faaliyete geçmesi planlanıyor.” dedi.

TASARIM MERKEZLERİNE KOSGEB OLARAK DESTEK VERİRİZ

İhracatta da ithalatta da, rekabette de en önemli avantaj alanlarından birinin de tasarım olduğunun altını çizen Bakan Işık şunları söyledi: “Mutlaka mobilyada tasarımı geliştirmek durumundayız. Ben özellikle arkadaşlarımdan rica ediyorum burada güçlü bir tasarım merkezinin kurulması, bizim sektörümüzün katma değeri yüksek ürünleri üretmesi ve ihraç etmesi açısından son derece önemli. Biz KOSGEB olarak o noktada da destek veririz. Yeter ki arkadaşlarımız bu iradeyi ortaya koysunlar. Çünkü şunu da biliyoruz, eğer bir ürün çok iyi bir tasarıma sahipse çok iyi fiyatlardan dünya pazarına açılabiliyor. Bu açıdan mobilya da en önemli ve en avantajlı sektörümüz. Arzumuz buranın sadece üretim merkezi değil, aynı zamanda önemli bir tasarım merkezi olması. Bununla ilgili üniversitelerimizde, tasarım merkezlerimizde mutlaka yakın bir iş birliğinin kurulmasını önemsiyoruz. Hükumet olarak üzerinde durduğumuz konulardan bir tanesi de şu anda strateji belgemize girdi. Yakında inşallah hukuki düzenlemeleri de yapmayı arzu ediyoruz. Tasarım merkezlerini ARGE merkezleri gibi destekleme kararımız var. Bunu da inşallah hayata geçirdiğimizde işte o zaman mobilyacılar sitemizin önemli bir avantaja daha sahip olacağını düşünüyorum.”

Bakan Işık, Antakya Mobilyacıları İhtisas Sanayi Sitesindeki incelemelerinin ardından Yayladağı AK Parti İlçe Kongresine katılmak üzere Yayladağı’na hareket etti. Bakan Işık akşam saatlerinde Hataylı Sanayicilerle bir araya gelecek. Geceyi Hatay’da geçirecek olan Bakan Işık sabah saatlerinde Hatay’dan ayrılacak.


CİHAN