Nokia'da neler oluyor?

Yönetim değişiyor, 10 bin kişi işten çıkarılıyor, fabrikalar kapanıyor! İştiraki olan lüks cep telefonu markası Vertu’yu satmaya hazırlanıyor.

Nokiada neler oluyor?
14 Haziran 2012 Perşembe 13:18 tarihinde eklendi, 8.339 kez okundu.

 

Finlandiyalı cep telefonu üreticisi Nokia 2013 sonuna kadar 10 bin kişinin işine son verecek. Nokia, ALmanya, Fransa ve Kanada'daki fabrikalarını kapatmayı kararlaştırdı.
 
Nokia, üst düzey yönetim değişikliği çerçevesinde 3 başkan yardımıcısı değiştirildi. 10 bin kişinin işten çıkarılma kararından sonra hisse senetleri %10 geriledi.
 
VERTU'YU SATACAK!
 
Apple ve Samsung’la rekabette zor günler geçiren Nokia’nın Vertu için İsveçli yatırım şirketi EQT Partners ile anlaştığı belirtiliyor. ABD’li Bloomberg Haber Ajansı satış fiyatının 200 milyon euro civarında olacağını yazdı.
 
Ancak İngiliz Reuters Haber Ajansı, Vertu’yu Nokia bünyesinden koparmakta yaşanabilecek zorlukları göz önüne alarak anlaşmanın gerçekleşmeme ihtimali bulunduğunu yazdı.
 
İngiltere merkezli Vertu şirketi dünyanın en pahalı ve lüks telefonlarını üretiyor. Değerli metallerin kullanıldığı birçok Vertu telefonda kristal ekranlar ve safir tuşlar bulunuyor. Ortalama fiyatı 5 bin euro olan Vertu telefonların değeri kullanılan malzemeye göre 240 bin euro’yu geçebiliyor. Ancak Vertu telefonlar teknolojik olarak Apple ve Samsung’un akıllı telefonlarının gerisinde.
 
300 BİN TANE SATIŞ
 
Vertu satış rakamlarını açıklamasa da son 10 yılda 300 bin civarı telefon sattığı hesaplanıyor.
 
Pazar payı giderek düşen Nokia ana işi olarak görmediği varlıklarını satmayı planladığını daha önce açıklamıştı. Bir diğer yatırım grubu olan Permira Vertu’yla ilgilenmiş ancak bir sonuca varılamamıştı. Araştırma şirketi IDC analisti Francisco Jeronimo, “Vertu çok özel bir pazara hitap ediyor. Ancak o pazar da büyüyor. Vertu’yu alan grup öncelikle telefonların teknolojisini geliştirmek durumunda” dedi. Batı Avrupa’daki lüks cep telefonu pazarının yaklaşık yüzde 60’ı Vertu’nun elinde bulunuyor