Otellerin yıldız oyunu

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belgelenen yıldız sayısını farklı tanıtarak tüketiciyi aldatan ve yanıltan otellere ceza kesti.

Otellerin yıldız oyunu
07 Eylül 2012 Cuma 15:38 tarihinde eklendi, 1.765 kez okundu.

 

Reklamları ile turizm tesislerinin göstergesi olan yıldız sayısını farklı tanıtan otellerin reklamları durduruldu.
 
Yaz ve bayram tatili otellere gideceklere yıldız uyarısında bulunan Şikayet Portalı Şikayetvar’ın haberinin ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetim Genel Müdürlüğü, Reklam Kurulu’nun 17 Temmuz tarihli 202’nci toplantısında yıldız uyanıklığı yapan otellere ceza kesti. Toplamda 14 otele tüketiciyi aldattığı için reklamları durdurma cezası verdi. Şikayetvar Yöneticisi Dr. Ömer Deveci, otellerdeki yıldız sayısı ne kadar gerçeği yansıtıyor diyerek şu uyarılarda bulunmuştu:
 
 
“Tatile çıkacaklar özellikle internetten ya da turizm şirketlerinden tatil için kalacağı oteli seçiyor. Otele gittiklerinde ise büyük bir şok ile karşılaşıyorlar. Yıldız sayısında farklılık oluşturacak şekilde tanıtımı yapılan otelin beklentilerin altında özelliklere sahip olduğunu görünce dolandırıldığını düşünüyor. Hem maddi hem de manevi zarara uğruyor. Yetkililer işletme açılırken tesisi inceleyip verecekleri hizmete göre tüketiciye bilgi verici otelin göstergesi yıldız sayısını veriyor. Daha sonra otel denetlenmiyor. İşletmede hizmet kötüleşiyor fakat yıldız sayısı aynı kalıyor. Tekrar tekrar kontrol yapılmıyor. Bu durumda tatil için birikimlerini harcayan tüketici ekonomik olarak zarar uğrarken gördüğü görüntü ile de manevi olarak zarara uğruyor.”
 
İşte Bakanlığın reklamlardaki yıldız sayısı ile tüketiciyi yanılttığına karar verdiği oteller ve gerekçeleri şöyle:
 
OrtyAirport Otel, 3 Yıldızlı Otel Turizm Yatırımı Belgesi”ne sahip olmasına rağmen, söz konusu tesisin, 2011 yılı içerisinde, www.booking.com  adresli internet sitesinde dört yıldızlı olarak tanıtılmakta.
 
İpek Pansiyon, Pansiyon Turizm İşletmesi Belgesi”ne sahip olmasına rağmen, söz konusu tesisin, 2011 yılı içerisinde, www.booking.comve www.kemeripek.com adresli internet sitelerinde üç yıldızlı olarak tanıtılmakta.
 
Anemon Çavdarhisar Butik Otel, “Butik Otel Turizm İşletmesi Belgesi”ne sahip olmasına rağmen, söz konusu tesisin, 2011 yılı içerisinde, www.booking.com adresli internet sitesinde dört yıldızlı olarak tanıtılmakta.
 
Royal Holiday Palace Otel, “4 Yıldızlı Otel Turizm İşletmesi Belgesi”ne sahip olmasına rağmen, söz konusu tesisin, 2011 yılı içerisinde, www.booking.com adresli internet sitesinde beş yıldızlı olarak tanıtılmakta.
 
Forest Park Pansiyon, Pansiyon Turizm İşletmesi Belgesi”ne sahip olmasına rağmen, söz konusu tesisin, 2011 yılı içerisinde, www.booking.comadresli internet sitesinde “3 yıldızlı otel”ve www.hotelforestpark.com adresli internet sitesinde “otel”olarak tanıtılmakta.
 
Siam Elegance Hotel & Spa, tarafından “4 Yıldızlı Otel Turizm İşletmesi Belgesi” ile belgelendirilmiş bir tesis olmasına rağmen inceleme konusu http://www.siamelegancehotels.com/factsheetTR2011.doc adresli internet sitesinde ve www.booking.com adresli internet sitesinin 11.07.2011  tarihli görünümünde “5 Yıldızlı Otel” olarak tanıtılmakta. 
 
Büyük Samsun Oteli, “4 Yıldızlı Otel Turizm İşletmesi Belgesi” ile belgelendirilmiş bir tesis olmasına rağmen inceleme konusu www.booking.comadresli internet sitesinin 18/07/2011 tarihli görünümünde “5 Yıldızlı Otel” olarak tanıtımı yapılmakta
 
 
Grand Yazıcı Boutique Otel, “Butik Otel Turizm İşletmesi Belgesi” ile belgelendirilmiş bir tesis olmasına rağmen inceleme konusu www.booking.com adresli internet sitesinin 01/06/2011 tarihli görünümünde “5 Yıldızlı Otel” olarak tanıtımı yapılmakta.
 
Grand Aşiyan Otel, “3 Yıldızlı Otel Turizm İşletmesi Belgesi” ile belgelendirilmiş bir tesis olmasına rağmen inceleme konusu www.booking.com adresli internet sitesinin 13/05/2011 tarihli görünümünde “4 Yıldızlı Otel” olarak tanıtımı yapılmakta.
 
Selçuklu Evi, “Özel Konaklama Tesisi Turizm İşletmesi Belgesi” ile belgelendirilmiş bir tesis olmasına rağmen inceleme konusu www.booking.comadresli internet sitesinin 08/06/2011tarihli görünümünde “4 Yıldızlı Otel” olarak tanıtımı yapılmakta.
 
 Hotel Subran, “Özel Konaklama Tesisi Turizm İşletmesi Belgesi” ile belgelendirilmiş bir tesis olmasına rağmen inceleme konusu www.booking.com adresli internet sitesinin 13/07/2011tarihli görünümünde “3 Yıldızlı Otel” olarak tanıtımı yapılmakta.
 
Kolibri Otel, 3 Yıldızlı Otel Turizm İşletme Belgesi ile belgelendirilmiş olmasına rağmen www.pegast.ru adresli internet sitesinde, “3*+” otel olarak tanıtımının yapılmakta.
 
Taksim Metro Park Otel, “ 3 Yıldızlı Otel Turizm İşletme Belgesi” ile belgelendirilmiş bir tesis olmasına rağmen inceleme konusu www.booking.com adresli internet sitesinin 16.05.2011 tarihli görünümünde “ 4 Yıldızlı Otel” olarak tanıtımı yapılmakta.
 
Hotel Tepe, “ 2 Yıldızlı Otel Turizm İşletme Belgesi” ile belgelendirilmiş bir tesis olmasına rağmen inceleme konusu www.booking.com adresli internet sitesinin 14.07.2011 tarihli görünümünde “3 Yıldızlı Otel” olarak tanıtımının yapılmakta.

sikayetvar.com