Otomobil fiyatları artacak mı?

Türkiye otomotiv pazarında 2012 yılı otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı 800 bin adet sınırına dayanırken, kullanılmış otomobil pazarında satışlar 2 milyon adedi buldu.

Otomobil fiyatları artacak mı?
07 Ocak 2013 Pazartesi 09:52 tarihinde eklendi, 1.234 kez okundu.

 

Bu pazardaki rakam 2011 yılında da yaklaşık 2 milyon seviyesinde gerçekleşmişti. Kullanılmış otomobil pazarında 2013 yılının ise geçen yıllardan biraz daha hareketli geçmesi bekleniyor.
 
Bunun nedeni ise bu yılın başından itibaren model yılının takvim yılına eşitlenmiş olması. 2012 yılında 17 bin adetlik bir satış rakamına ulaşan, pazarın önemli kurumsal oyuncularından olan DOD'un Genel Müdürü İlhami Eksin, model yılının kullanılmış araç pazarına etkilerini şöyle değerlendirdi: “Bu durumun yaratacağı sonuçları göreceğiz, muhtemelen yaz ayları model beklentisi olmadığı için biraz daha hareketli geçecek.” Eksin, daha haraketli geçmesini beklediği 2013 yılında şirketinin ulaşacağı satış hedefini ise 25 bin adet olarak açıkladı.
 
DİZEL ÜLKESİ OLDUK
İlhami Eksin Türkiye'de ikinci el pazarındaki müşterilerin araç tercihleri konusunda da şunları söyledi: “Türkiye’de genel müşteri tercihi dizel motorlu araçlardan yana. Kasa tipi olarak ise sedan araçlar tercih ediliyor. Satışlarımızı analiz ettiğimizde kadın sürücüler hatchback otomobilleri tercih ediyor.
 
Dizel araç daha fazla tercih ediliyor ancak satışları genel olarak benzinlinin altında kalıyor, bunda en büyük pay, dizel araçların henüz araç parkında yeni yeni ağırlık kazanmaya başlaması ve benzinlilerin daha çok el değiştirmesidir. Önümüzdeki yıllarda 2. elde de dizel oranı benzinliyi geçecektir tahmininde bulunabiliriz.”
 
ÖTV ZAMMI PİYASAYI ETKİLEMEDİ
DOD Genel Müdürü İlhami Eksin ÖTV zammının piyasayı çok fazla etkilemediğini de belirterek “Alacağı aracın fiyatının düşmesini bekleyenler böyle bir durumda ellerinden çıkarmayı düşündükleri aracın fiyatının da düştüğünü bilmeliler” dedi

Habertürk