Pamuk üreticilerine 'yeşil kurt’ uyarısı!

Üreticilerin pamukta ‘yeşil kurt’ konusunda dikkatli olmaları istenirken, ekonomik zarar eşiğine gelen yerlerde tavsiyeli bitki koruma ürünleri ile mücadele yapmaları gerektiği belirtildi.

Pamuk üreticilerine yeşil kurt uyarısı!
25 Haziran 2013 Salı 15:47 tarihinde eklendi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü çiftçileri pamukta bulunan ‘yeşil kurt’a karşı uyardı. İl müdürlüğünden yapılan açıklamada, kışı toprakta pupa halinde geçiren yeşil kurt kelebeklerinin Çukurova’da nisan ayından sonra görülmeye başlandığı bilgisi veridi. Kurtların genel olarak gece aktif olduğu belirtilen açıklamada, yumurtalarını özellikle pamuk bitkisinin üst tarafına, körpe, sürgün, tarak, çiçek ve kozalar üstüne bıraktığı hatırlatıldı. Pamuktaki birinci nesil yeşil kurt zararlısının esas olarak verimin büyük kısmını oluşturan ilk taraklarda zararlı olduğu ve bu tarakların döküldüğü bilgisinin verildiği açıklamada, “Çiçeklere zarar veren larvalar koza oluşumunu azaltırlar. Zarar gören kozalar açılmaz ve dökülür. Adana genel olarak 1.ürün pamuklar fenolojik olarak taraklanma döneminde olup, zararlının pamuktaki 1. dölünün yumurtaları ve larvaları görüldü. Bu zararlıya karşı mücadele eşiğine gelen yerlerde ilaçlamalar yapılıyor. Üreticilerimizin bu konuda dikkatli olmaları, ekonomik zarar eşiğine gelen yerlerde tavsiyeli bitki koruma ürünleri ile mücadele yapmaları gerekir.” denildi.

Mücadelesinde de çok dikkat edilmesi istenen açıklamada çiftçilere şu uyarılarda bulunuldu: “Eşikler tespit edilmeden mücadelesi yapılmamalı. Mücadele eşiği; koza oluşturma dönemi başından itibaren olgunlaşma dönemine kadar 40-50 dekarlık pamuk tarlası bir ünite kabul edilir. Her ünitede en az 3 ayrı yerde 3 metrelik sıra uzunluğundaki tüm bitkiler incelenerek yeşil kurt larvaları sayılır. Kontroller en az haftada bir kez yapılmalıdır. 3 metre sıra uzunluğunda ortalama 2 larva varsa ilaçlı mücadeleye geçilir. İlaçlı mücadelede yüksek etki elde etmek için her dölde yumurtadan yeni çıkmış larvaların çoğunlukta olduğu dönem iyi belirlenmeli.”


CİHAN