Para sihirbazından Almanya’ya rest

Ünlü yatırımcı George Soros, Avrupa’nın en güçlü ekonomisi Almanya’ya verdi veriştirdi.

Para sihirbazından Almanyaya rest
10 Eylül 2012 Pazartesi 10:05 tarihinde eklendi.

 

Para sihirbazı lakaplı Soros, “Almanya eğer liderlik görevini yerine getiremeyecekse, ekonomik krizin önüne geçemeyecekse Euro Bölgesi’nden çıkmalı” dedi.
 
Euro Bölgesi’nde yaşanan borç krizinde pozitif yönlü bir gelişmenin bir türlü gerçekleşmemesi üzerine, milyarder yatırımcı 
 
George Soros, Almanya’ya rest çekti. Soros, gerekli kararlılığı göstermemesi ve liderlik görevini yerine getirememesi halinde Almanya’nın Euro Bölgesi’nden ayrılması gerektiğini savundu. Soros, “Euro Bölgesi’nin zayıf ülkelerini pençesine almış olan ve geçen gün daha da tehditkar bir hal alan borç sarmalının ve ekonomik gerilemenin önüne geçilmesi için gerekli olan kararlılığı gösteremeyecekse Almanya, Euro Bölgesi’nden ayrılmalı” diye konuştu.
 
Gerekli adımların bir an önce atılmaması halinde Avrupa’nın depresyon sürecinin daha da uzayacağını ve birliğin acı bir sona doğru hızla ilerleyeceğini kaydeden Soros, güney ülkelerinin içinde bulundukları bataktan çıkmasının tek yolunun ‘büyüme’ olduğuna dikkat çekti. Bugün borç krizine karşı uygulanmakta olan tedbirlerin Euro Bölgesi’nde yaşanan depresyonun ömrünü 10 yıla çıkartabileceği konusunda uyarıda bulunan Soros, “İhtiyaç duyulan büyümeyi sağlamanın yolu borçları birlikte sırtlamaktan ve Almanya tarafından diretilen kemer sıkma planlarının gevşetilmesinden geçiyor” dedi. Macar ve Yahudi asıllı ABD’li finans spekülatörü ve liberal girişimci Soros, sözlerine şöyle devam etti: “Almanya’ya büyüme sağlayacak, siyasi birlik ve borç paylaşımı içeren bir politika izleyerek liderliğin bedelini kabullenmeli ya da dostça ayrılıp kendi yoluna gitmeli.” 
 
1992 yılında yaşanan Kara Çarşamba ekonomik krizi sırasında bir gün içerisinde 1 milyar dolar kazanarak ‘İngiliz bankalarını soyan adam’ ünvanı kazanan Soros, Almanya’nın olmadığı bir Euro Bölgesi’nin ihracat alanında daha fazla rekabet gücüne sahip olacağını ve bu sayede Fransa’nın liderlik edeceği ‘Latin’ euro ile borçlarını kapatmasının kolaylaşacağını kaydetti. Soros, Almanya’nın liderlikten feragat etmemeyi seçmesi halinde ise fiili lider rolünü kabul etmesi ve Merkez Bankası’nın devletlere finansman sağlaması karşısındaki katı tutumunu bir kenara bırakması gerektiğini söyledi. Soros, ülkelerin enflasyon seviyelerinin yüzde 2’nin altında seyretmesine yönelik sert tavırdan da vazgeçilmesi gerektiğini savundu. 
 
Tüm Avrupa tehdit altında 
 
BUGÜN Berlin’de ‘The Tragedy of the European Union’ (Avrupa Birliği Trajedisi) konulu bir konuşma yapacak olan Macar ve Yahudi asıllı ABD’li George Soros, “Tüm bu yaşananların dünyadaki deflasyonist eğilimleri güçlendirdiğine inanıyorum. Bu nedenle Almanya da yavaşlamaya başladı. Büyümesi duracak. Öte yandan, sert iniş Çin’in kaderinde var. Bu da dünyanın depresyon eğilimini pekiştirecek. Dolayısıyla artık tehdit altında olan sadece euro değil; tüm Avrupa Birliği” dedi.
 
Zayıf Fransa’dan da lider olma
 
Fransa’nın ‘Latin’ euronun liderliğini kabullenmek konusunda sıkıntı yaşayabileceğini ifade eden George Soros, “Fransa, çok az yapısal ve finansal reformlar gerçekleştirdi. Bugün düşük risk primine sahip olmasının tek nedeni Almanya’nın yakın müttefiki olması” dedi. Soros, bu linkin kırılması halinde Fransa’nın İtalya’dan çok daha yüksek bir risk primine sahip olacağını ileri sürdü.