Pideye gizli zam

Ramazana 2 gün kala pide fiyatı tartışma yarattı. Ankara ve İzmir’de fiyat ve gramaj değişmedi, İstanbul’da gramajı düşürmek isteyen fırıncıya, Esnaf Birliği’nden ‘ret’ geldi. Ziraatçiler Derneği, “Un fiyatı zam gerekçesi olamaz” dedi

Pideye gizli zam
18 Temmuz 2012 Çarşamba 09:30 tarihinde eklendi, 1.043 kez okundu.

 

Ramazana iki gün kala pidede fiyat tartışması alevlendi. Ankara ve İzmir’de pidenin gramajı değişmedi ve fiyatı geçen yılki gibi 1 lira olarak kaldı. Ancak İstanbul’da Fırıncılar Odası maliyetlerin arttığını gerekçe göstererek, pide fiyatının 1.5 TL olarak kalmasını ancak gramajının 400’den 350 grama düşürülmesini talep etti. İstanbul Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği, ‘gizli zamma’ karşı çıkarak, bu yıl da pidenin 400 gram olacağını ve geçen Ramazandaki gibi 1.5 liradan satılacağını açıkladı.
 
Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, geçen Ramazandan bu yana buğday ve un fiyatlarında sadece yüzde 10’luk artış olduğunu belirterek, “Un fiyatı ekmek ve pide zammının gerekçesi olamaz” dedi. Yetkin, şunları söyledi:
 
“Geçen yıldan bu yana buğday ve un fiyatları yatay seyrediyor. Ekmek ve pidede maliyetin yüzde 40’ı undan gelir. Un fiyatı geçen ramazandan bu yana yüzde 10 arttı. Bunun etkisi de ancak yüzde 2-3 oranında olur. Bu da genel maliyetler arasında yeni fiyat artışını gerektirecek bir durum değil.”
 
Zamma sadece vali karşı çıkabilir
Ekmek ve pide zamlarını her ilde Fırıncılar Odası’nın teklif ettiğini, onay için Esnaf ve Sanatkarlar Birliği’ne götürdüğünü kaydeden
Yetkin, şu bilgileri verdi: “Esnaf Birliği, Fırıncılar Odası’nın teklifini değerlendirip, ister onaylar, isterse onaylamaz. Ancak Birliğin bir yaptırımı yoktur. Fırıncılar isterse zamda ısrarcı olabilir. Burada yasal bir boşluk var. Ancak yeni tarifenin uygulanması için valilik onayı şart. Valilik bir anormallik görürse zammı Ticaret Mahkemesi’ne götürebilir. Mahkeme 1-2 günde karar alamaz ama Valilik ‘tedbir’ isteyerek, zammın yürürlüğünü durdurabilir. Ekmek ve pide fiyatında böyle garip bir durum var. İş Fırıncılar Odası ile Esnaf Birliği arasında bitiyor. Onlar zaten birbirleriyle içiçe. Fiyatı belirleyen kurulun içinde çiftçi ve tüketici derneklerinden de temsilci olmalı.”
 
Ekmekte gizli zam var
Ekmekte kepek oranını artıran, tuz miktarını düşüren, gramajı yeniden düzenleyen mevzuatın 1 Temmuz’da yürürlüğe girdiğini anımsatan Yetkin, “Mevzuata göre ekmekte gramaj birimi 300’den 250 grama düşürüldü. Buna bağlı olarak fiyatın da düşürülmesi lazım ama hala aynı fiyata satılıyor. Fırıncılar, ‘indireceğiz’ diyorlar ama 17 gün oldu hala bir indirim yok” dedi.
 
Susamlı pideye zam sinyali...
 
İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, “İstanbul Fırıncılar Odası, ‘350 gramlık pide 1.5 lira’ diye açıklama yapmış. Bizdeki rakam, 400 gram pide 1.5 lira. O zaman gizli zam yapılmış olacak. Bugün itibariyle pide fiyatları bu şekildedir” dedi.
 
Yılmaz, “Dört senedir zam yapmadık. Önümüzdeki sene bilemiyoruz ama bu yıl da pideye zam yok. 400 gramlık ramazan pidesinin fiyatı 1.5 lira olarak belirlendi. Ama susamlı ve yumurtalı pide özeldir. Özel pide isteyenlerin farkını vermesi lazım” diye konuştu.
 
Fırıncıya 3-4 bin lira maaş...
İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, “Alınan karara saygılıyız. Ancak 4 yılda neye zam gelmedi ki, fırıncıların pidesine gelmesin” dedi. Özer, “Daha yeni işçilerimize yüzde 50 zam yaptık. 2 bin liraya çalışan işçiler, şimdi 3-4 bin liraya çalışacak. İyi ve kaliteli pide, iyi parayla olur. Halkımız sadece ucuz pide istemiyor. Kişiye özel, yani yumurtalı ve susamlı pidelerin fiyatları serbest. Bu konuda yönetimden anlayış bekliyorum” diye konuştu.

Milliyet