Portekiz Başbakanı Coelho Ankara'da

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Portekiz ile Türkiye'nin imparatorluk mirasına sahip, aynı vizyonu paylaşan iki dost ve müttefik ülke olduğunu belirtti.

Portekiz Başbakanı Coelho Ankarada
18 Aralık 2012 Salı 15:58 tarihinde eklendi, 2.781 kez okundu.

 

Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre Cumhurbaşkanı Gül, Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho'yu kabulünde, Türkiye ile Portekiz'in imparatorluk mirasına sahip, aynı vizyonu paylaşan iki dost ve müttefik ülke olduğunu, son dönemde yoğunlaşan üst düzey ziyaretlerin iki ülke arasındaki ilişkileri pekiştirdiğini vurguladı. 
 
Portekiz Cumhurbaşkanı Cavaco Silva'nın 2009 yılında Türkiye'yi ziyaret ettiğini, kendisinin de 2010'da NATO Zirvesi dolayısıyla Lizbon'a gittiğini anımsatan Gül, Türkiye-Portekiz ikili ticaret hacminin son on yılda üç kat artarak 2011'de 1 milyar doların üzerinde gerçekleşmesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi. 
Türkiye'de Portekiz sermayeli 40'a yakın firmanın faaliyet gösterdiğini belirten Gül, Portekiz yatırımlarının artmasını arzu ettiğini dile getirdi. 
 
Portekiz'in Türkiye'nin AB üyelik sürecine daima destek olduğunu, bu çerçevede AB içinde oluşturulan ''Türkiye'nin Dostları'' grubuna Portekiz'in de dahil olmasının mutluluk verici olduğunu kaydeden Gül, Cumhurbaşkanı Silva'nın TBMM'deki konuşmasındaki güçlü destek ifadelerinin hatırlandığını ve bu desteğin devam etmesini diledi. 
 
-''İşbirliği fırsatları değerlendirilmeli''- 
 
Başbakan Coelho da Cumhurbaşkanı Silva'nın Gül'ü, resmi ziyaret için Portekiz'e davet ettiğini belirterek, büyük önem verdikleri bu ziyaretin, ilişkilerin geleceğini şekillendireceğine, işbirliği ruhunu pekiştireceğine inandıklarını bildirdi. 
 
Türk ve Portekiz halkları arasında tarihe dayanan güçlü bağlar bulunduğunu ve ziyaretinin Türkiye-Portekiz ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracağına inandığını vurgulayan Coelho, gerek ikili gerekse bölgesel bağlamda yeni işbirliği fırsatlarının değerlendirilmesinin önemine dikkati çekti. 
 
Türk ve Portekiz işadamlarının bir araya geldiği toplantıda, iki ülkenin ekonomik ve ticari işbirliği potansiyelini yakından gördüğünü ifade eden Coelho, Türk ve Portekiz şirketlerinin Ortadoğu, Orta Asya, Güney Amerika ve Afrika gibi bölgelerde müşterek yatırım yapabileceğini anlattı. 
 
Başbakan Coelho, iki ülkenin işbirliği potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesi için somut adımlar atıldığını ve etkili mekanizmaların yakında hayata geçirilmesinin öngörüldüğünü söyledi. 
 
Portekiz'in, Türkiye'nin AB üyelik sürecine güçlü destek verdiğini vurgulayan Coelho, Türkiye'nin AB içinde ''istikrar faktörü'' işlevi göreceğini düşündüklerini sözlerine ekledi.