Rakı tehdit altında

Rakının litre başı asgari vergisi 66 TL’ye çıkarılırken, viskinin vergisi 87.12 TL’ye düşürüldü

Rakı tehdit altında
08 Mayıs 2012 Salı 15:37 tarihinde eklendi, 1.454 kez okundu.

 

Alkollü içkilerin ÖTV’sinde değişikliğe gidildi. GİSDER Başkan Yardımcısı Egemen Demirtaş, “Rakının litre başı asgari maktu vergisi 63.48 TL’den 66 TL’ye çıkarılırken, viskinin vergisi 105.8 TL’den 87.12 TL’ye düşürüldü. Milli içkimiz rakı tehdit altında” dedi.
 
Aralarında cin, viski ve votkanın da bulunduğu bazı alkollü içkilerin ÖTV’si düşürülürken, rakıda ÖTV artırımına gidildi. Buna göre rakının özel tüketim vergisi yüzde 3.97 oranında artırıldı. Bu artışla birlikte, rakı üzerindeki vergiye son üç yılda yapılan artış oranı yüzde 83.3’e yükseldi. Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER) Başkan Yardımcısı Egemen Demirtaş, rakıda litre başına alınan asgari maktu vergi tutarının 63.48 TL’den 66 TL’ye çıkarılırken, viskinin vergisinin 105.8 TL’den 87.12 TL’ye düşürüldüğünü belirterek, “Viskide gerçekleştirilen ÖTV düşüşü, rakının geleceğini tehdit ediyor” dedi.
 
ENDİŞELERİ ARTTIRIYOR
 
Yüksek alkollü içkilerin Avrupa Birliği (AB) mevzuatı çerçevesinde vergi oranlarının yeniden belirlenmesi ile ilgili düzenlemeleri değerlendiren Demirtaş, şöyle konuştu: “Türklerin geleneksel alkollü içkisi rakının yok edilerek onun yerini, yabancı içkilerin alacağı konusundaki endişeler daha da arttı. Dün yürürlüğe giren ÖTV Kanunu ile aralarında viskinin de bulunduğu bazı alkollü içkilerin ÖTV’si düşürülürken rakıda ÖTV artırımına gidildi. Rakı litre başına alınan asgari maktu vergi tutarı 2.5 liradan fazla artırken, viskinin vergisi 18 lira birden düşürüldü. Viskiye uygulanan ÖTV tutarındaki düşüş, Türk rakısındakinin 7 katından fazladır.”
 
TÜKETİM 40 MİLYON LİTRE
 
Konunun Türk rakı sektöründe milyonlarca üreticiyi, aracıyı ve sektör çalışanını yakından ilgilendirdiğine dikkat çeken Demirtaş, şunları kaydetti: “Türk Rakısı yerli hammadde ve tarımsal ürünlere yüksek katma değer sağlayan, ithal ürünler yerine yerli üretim alkollü içeceklerin tüketilmesi sağlayan, coğrafyamızla bütünleşmiş bir yerel alkollü içkidir. Türkiye’deki yıllık rakı tüketimi 40 milyon litre civarında ve bu da boyları 20-100 cl arasında değişen 80 milyon adet şişe demektir. Üretimde kullanılan üzüm yıllık 280 bin tondur. Alkollü içki üreticileri rakı üretimi için 2 bin kişiyi doğrudan istihdam etmekte. Şehirleşmiş bölgelerde ortalama hane halkı büyüklüğü 4.5 olarak kabul edildiğinde, 9 bin kişinin geçiminin rakı üretimine bağlı olduğu ortaya çıkmaktadır. Rakının üretim, dağıtım ve tüketimi faaliyetleriyle geçinen toplam 1.3 milyon kişi bulunuyor.”
 
HAKSIZ BASKILAR VAR
 
GİSDER olarak rakının vergisinin Yunanistan’da Uzo’ya uygulandığı gibi diğer içkilerin yüzde 50’si dolayında tutulmasının doğru olacağını savunduklarını belirten Egemen Demirtaş, “Bu yönde ülkemize yapılan baskıları haksız buluyoruz. Bugün AB’nin tam üyesi ve finansal kamburu haline gelmiş olan Yunanistan’da, yerel içki olan Uzo’nun vergisi dahi yüzde 50 seviyesinde korunuyor” dedi.
 
RAKAMLARLA RAKI SEKTÖRÜ
 
Yıllık tüketim 40 milyon litre.
80 milyon şişe rakı satılıyor.
280 bin ton üzüm kullanılıyor.
Sektörde 2 bin kişi istihdam ediliyor. (thelira)