"Rektörleri halk seçmelidir"

AK Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, üniversitelerin rektörlük seçimleriyle siyasete karıştırıldığını ileri sürerek "Rektörlük seçimlerini millet yapmalıdır. Çünkü rektörün maaşını millet veriyor." dedi.

Rektörleri halk seçmelidir
15 Kasım 2014 Cumartesi 18:06 tarihinde eklendi.

Milletvekili Prof. Dr. Bakır, Kayseri’de Erciyes Üniversitesi'nin Develi Seyrani Kampüsü'ndeki temel atma törenine katıldı. Burada konuşma yapan Bakır, Türkiye’deki üniversite sayısının 184’e ulaştığını aktardı. Bakır, "Üniversite özerkliği. Üniversiteler özerk olsun. Bazı gruplar ve insanların üniversite özerkliğinde anladığı, rektörü hocalar seçsin. Yanlış bir düşüncedir. Üniversite hesap verebilmelidir. Üniversite kime hesap verecek. Millete hesap verecek. Çünkü milletin ödediği vergilerle kuruluyor." şeklinde konuştu.

"Üniversite özerkliği rektör seçmek değildir" diyen Milletvekili Bakır, "Rektörleri millet seçmelidir. Çünkü rektörün maaşını millet veriyor. Dünyanın hiçbir yerinde rektörler seçimle işbaşına gelmiyorlar. Türkiye hariç. Kaldırın denince kıyamet kopuyor. Amerika ve Avrupa’da olmayan bir şey.

Neden Türkiye’de olsun. Neden üniversiteye siyaset karışsın. Niye rektörler siyasiler gibi seçim hediyeleri dağıtsın. Bu usul değişmelidir. Eğer bizim üniversitelerin dünyada ilk 10 üniversite içinde olması gerekiyorsa rektörler seçimle gelmemelidir." diye konuştu.

Rektör seçimle geldiğinde üniversitelere siyaset girdiğini belirten Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, "Rektör seçimle geldiğinde kadrolaşma oluyor, ideolojik kadrolaşma oluyor. Türkiye ne çektiyse devlet kurumlarındaki ideolojik kadrolaşmalardan çekti.

Türkiye ne çektiyse liyakata dayalı olmayan tercih ve atamalarla, yükseltmelerden çekti. Biz bu hastalığı yenmek zorundayız. Yeni Türkiye’de bu hastalık olmayacak. Yeni Türkiye’de bütün atamalar liyakata dayalı olmalıdır. Yeni Türkiye’de kamu reformlar yaparak bütün kamuyu lav edeceğiz. Objektif kriterler koyacağız. Bütün kamuların hesap vereceği makam vardır. O da milletimizdir." ifadelerini kullandı.


CİHAN