Shopping Fest çoşturdu!

Alışveriş festivalinde 1 haftada sadece kartla yapılan harcama 1.5 milyar TL oldu

Shopping Fest çoşturdu!
27 Mart 2011 Pazar 10:21 tarihinde eklendi, 1.327 kez okundu.

 

Birinci haftasını dolduran İstanbul Shopping Fest'in bu ilk haftasında İstanbul'daki harcamalar toplamı 1.5 milyar TL oldu. Alışveriş harcamaları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 oranında artış gösterirken, kentte yabancı kartlarla yapılan alışveriş tutarlarında ise yüzde 38'lik artış yaşandı. Aynı tarihlerde tüm Türkiye'de kredi ve banka kartları ile yapılan harcama cirosu ise bir önceki yıla oranla yüzde 5 artarak 4 milyar 100 milyon TL oldu.
 
İstanbul Shopping Fest'in, ilk heyecanı AVM'lerde yaşandı. Alışveriş yapmak isteyenler soğuk hava nedeni ile AVM'lere yönelince, alışveriş merkezleri 174 milyon 400 bin TL ciro ile satışlarda aslan payını kapmış oldu. AVM'lerin cirosundaki artış bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 22'yi buldu.
 
GİYİME 94 MİLYON TL
18-25 Mart tarihlerinde İstanbul'da AVM'leri dolduranlar, BKM verilerine göre, kredi ve banka kartları ile toplam 94 milyon 200 bin TL tutarında giyim harcaması yaptılar. Bu tarihler geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, harcamalarda yüzde 10 oranında artış gözlendi.
 
İstanbul Shopping Fest'in ilk haftasında kredi ve banka kartı harcamalarında başı çeken sektörlerden üçüncüsü ise kuyumculuk sektörü oldu. BKM verilerine göre kuyumcuların 18-25 Mart tarihlerindeki cirosu geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 26 artış göstererek 17 milyon 500 bin TL'ye ulaştı. 
 
 
YABANCIDAN 20 MİLYON TL
Yabancıların 1 haftada yaptığı kredi ve banka kartı harcaması 20 milyon TL oldu
 
 
22:00'DEN SONRA 128 BİN İŞLEM
AVM'lerin gece 02.00'ye kadar açık olduğu 19 Mart Cumartesi günü, 22.00-02.00 saatleri arasında, BKM verilerine göre 128 bin adet kredi ve banka kartı işlemi yapıldı. Bu veriler bir önceki hafta aynı gün olan 12 Mart Cumartesi günü ile karşılaştırıldığında yüzde 21 oranında artış yaşandığını gösteriyor.
 
 
 
E-TİCARET HARCAMASI YÜZDE 41 ARTTI
E-ticaret'te farklı indirim imkanlarını yakalayanlar 18-25 Mart haftasında kredi ve banka kartları ile toplam 288 milyon TL'lik harcama yaptı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla ciroda yaşanan yüzde 41 artış, İstanbul'un yanı sıra tüm Türkiye'nin festivalden faydalanmak istediğini gösterdi.
 
 
BENZİN VE GIDA DAHİL EDİLDİ
BKM'nin açıkladığı 1.5 milyar TL'lik harcama toplamında İstanbul'da son bir hafta içinde yapılan gıda ve yakıt harcamaları da yer alıyor. Rapora dahil edilecek kalemlerin Shopping Fest yönetimi tarafından tek tek aseçildiğ söyleniyor. BKM'nin yayınladığı toplam ciro belirlenirken Shopping Fest nedeniyle şehirde etkilenmiş olabilecek kalemler göz önüne alındı. Alışveriş için dışarıya çıkanların, yakıt harcamasında da artışa yol açmış olabileceği düşünülerek, İstanbul'da yapılan bu tür harcamalar liste dışına çıkartılmadı. Ancak, Gebze'de alınan yakıt ise cironun hesaplandığı listeye eklenmedi. BKM'nin açıkladığı bu ciroda kartlarla yapılan vergi, sigorta ve kira ödemeleri de yer almıyor.
 
 
TEDARİKÇİLİKTEN ÇIKIP MÜŞTERİYE ULAŞIYORUZ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve "İstanbul Shopping Fest" Platformu Başkanı Mehmet Büyükekşi, festivalin geçen hafta başladığını hatırlatarak, "Bir haftada aldığımız sonuçlar son derece önemli. Firmalar, cirolarını yaklaşık yüzde 50 oranında artırdı" dedi. Büyükekşi, firmaların markalaşma ve perakende gücüne güvendiklerini belirterek, "Türkiye'nin ihracatını ve üretimini markalarımız dönüştürüyor. Bizi tedarikçi olmaktan çıkarıp doğrudan müşteriye ulaştırıyorlar" dedi.
 
 
 
40 GÜN 40 GECE EKONOMİ FESTİVALİ
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, etkinliği "Bu bizim 40 gün 40 gecelik ekonomi festivalimiz" diye tanımladı. Yalçıntaş, bunun bir alışveriş projesi olduğunu, ancak sadece perakendecilik sektörüne yönelik olmadığını ve çok farklı alanları kapsadığını söyleyerek, "İstanbul'a yapılan her projenin Türkiye ekonomisine yapılmış sayılması gerekir" dedi.
 
 
GAYRİMENKUL İÇİN DE FESTİVAL YAPALIM
Shopping Fest sponsorlarından Sainpaş'ın Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Faruk Çelik toplantıda, "İstanbul'da yabancıya ürün satmak için festival yapıyoruz, ama biz körfez ülkelerine konut satamıyoruz" diyerek, gelecekte gayrimenkul için de festival yapılmasını dilediğini ifade etti.
 
 
 
"YENİ AVM'LER GELENEKSELİ GÜNDEMDEN ÇIKARTMASIN"
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yeni açılan alışveriş merkezlerinin İstanbul'un geleneksel alışveriş merkezlerini gündemden çıkarmaması ve gelişmelerine olumlu etki yapması gerektiğini belirterek, "Biz bir yandan İstanbul'a dünya çapında modern, yüksek nitelikli alışveriş merkezleri getirirken bir yandan Kapalıçarşı'yı elden geçirmeye, belki de dünyanın en eski alışveriş merkezlerinden birisi olan bu merkezleri de canlandırmaya çalışıyoruz" dedi.
 
Günay, "İstanbul Shopping Fest"in basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünya turizminin bilinen ülkelerinden birisi haline geldiğini belirterek, 2009 yılında dünya turizmi gerilerken, Türkiye'nin, ilerleyişini sürdüren sınırlı sayıdaki ülkelerden biri olabildiğini dile getirdi.
Günay, böyle bir etkinliği gerçekleştirmeye iki yıl önce niyetlendiklerini ancak küresel krizin kendilerini temkinli davranmaya yönelttiğini kaydetti. Şu anda uygun bir zeminde ve zamanda adım attıklarını düşündüğünü belirten Günay, geçmiş ayların rakamlarına bakıldığında, gerek İstanbul gerekse de İstanbul ölçeğinde alışveriş potansiyeli özelinde ilerleme kaydedildiğini ve geçen yılların üstünde sonuçların elde edilmeye başladığını gösterdiğini ifade etti.
 
10 MİLYON EURO
Günay, geride bırakılan sürede, bölgenin bütün ülkelerinde yoğun bir tanıtım kampanyası yapmaya çalıştıklarını dile getirerek, "Şu an birinci haftadayız. Genel bir değerlendirme yapmak için erken ama bölge ülkelerinden Nevruz dolayısıyla özellikle İran'dan belirli artış var. Rusya'dan Türkiye çapında artış var" şeklinde konuştu. Günay, etkinlik için bakanlık bütçesinden ayrılan miktarın 10 milyon Euro olduğunu sözlerine ekledi.