Sinop’ta nükleer karşıtı eylem

Sinop’ta Nükleer Karşıtı Platform üyeleri, Çernobil faciasının 27’ıncı yıldönümü nedeniyle önce eylem yaptı ardında da panel düzenlendi

Sinopta nükleer karşıtı eylem
25 Nisan 2013 Perşembe 20:31 tarihinde eklendi, 1.255 kez okundu.

 

 
İlk olarak Uğur Mumcu Meydanı'nda toplanan grup basın açıklaması yaptı. Sinop Nükleer Karşıtı Platform üyesi Müberra Gürel, felaketin en çok etkilendiği Beyaz Rusya, Ukrayna ve Rusya’da yaşayan 8,5 milyon insanın radyasyona maruz kaldığını vurguladı. Günümüzde ise 6 milyon insanın felaketten etkilenen alanlarda yaşamaya devam ettiğini dikkati çekti.
 
Gürel, “ Bundan 27 yıl önce, 26 Nisan 1986 tarihinde Ukrayna’nın Pripyat şehrindeki Çernobil nükleer santralinin 4. reaktöründe nükleer tepkimenin kontrolden çıkmasıyla büyük bir patlama yaşandı. 150 bin kilometre karelik bir alan kirlendi. 52 bin kilometrekarelik tarım alanları tarım yapılamaz hale geldi. 400 bin insan yeni yerlere yerleştirildi. Beyaz Rusya, Rusya ve Ukrayna’da erkeklerin yaşam süresi beklentisi, dünyanın en fakir yirmi ülkesinden biri olan Sri Lanka’dan on yıl daha az.

Enerji Bakanı ve yetkililerden beklenti ve talebimiz Rusya ve Japonya ile yapılan nükleer anlaşmaların askıya alınarak, zaruri olmayan nükleer enerji santrali kararlarına bir son vermeleridir. İnceburun’a kurulmak istenen nükleer santral için Türk ve Japon yetkililerden, bugün ve geçmişte yaşanan nükleer felaketlerden ders çıkararak, nükleer lobilerin baskı ve dayatmalarını bir tarafa bırakarak, ülkelerimizin İnsanlarını ve geleceğimizi tehdit eden ve gelecek kuşakları ipotek altına alacak bir nükleer maceraya son vererek, güneş, jeotermal, rüzgar gibi alternatif, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmelerini, tasarruf ve verimliliği artırmalarını, kayıp kaçak oranlarını Uluslar arası seviyelere çekmelerini talep ediyoruz.” diye konuştu.
 
Basın açıklamasının ardından Melia Kasım Oteli'nde “Çernobil Haftası Etkinlikleri" kapsamında felaketin tanıklarından, tasfiye memuru Jurij Schumchenko 26 Nisan 1986 tarihinde Pripyat şehrinin yakınındaki Çernobil Nükleer Santrali'nin 4. Reaktöründe yaşanan nükleer felaketi anlattı.

CİHAN