Sır model Türkiye'ye gelecek

Yeni i20’yle birlikte yepyeni bir model üretmek için kolları sıvayan şirket, kapasiteyi de iki katına çıkaracak.

Sır model Türkiyeye gelecek
04 Nisan 2012 Çarşamba 17:17 tarihinde eklendi, 1.419 kez okundu.

 

Hyundai Assan, yatırım gazına basmak için teşviklerin açıklanmasını bekliyor. Geçmişte Matrix, Accent Era ve Getz modellerini üreten Kocaeli Fabrikası’nda, bu araçların üretimlerinin noktalanmasıyla birlikte sadece i20 modeli bantlardan inmeye devam ediyor. Başbakan Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyetle birlikte yaptığı ziyaret sonrası Hyundai’nin Türkiye’ye yapacağı yeni yatırımı şekillenmeye başladı. Yeni üretilecek modelin sır gibi saklandığı yatırımın, 700 bin doların üzerinde olması bekleniyor.
 
Teşvikleri bekliyoruz Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, 100 bin adet olan üretim kapasitesini iki katına çıkarmak için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Yatırım teşviklerinin açıklanmasıyla durumu değerlendireceklerini ifade eden Kibar, “Kapasite artışını 2 üretimle yapacağız. Birincisi, mevcut i20 modelinin yeni versiyonu, ikincisi ise yeni bir araç olacak” dedi.
 
Maliyet en az 350 milyon dolar Yeni i30’un Çek Cumhuriyeti’nde üretimine başlandığını hatırlatan Kibar, “Tamamen yeni bir modelin Türkiye’de üretilmesi için ihracat ve iç satış toplamının 300 bin adedi bulması gerekiyor. Yaptığımız hesaplamalara göre bunu yapabiliriz. Böyle bir yatırımın maliyeti, 350 milyon dolar. Yeni bir model içinse platform yatırımıyla birlikte bu miktar artacaktır” diye konuştu.
 
i10’u mu işaret etti? Yeni modelin ne olacağı sorularımızı yanıtsız bırakan Kibar, aracın kesinlikle sedan olmayacağını vurguladı. Avrupa’da yeni neslin hatchback araçları tercih ettiğine işaret eden Ali Kibar, şöyle devam etti: “Pazarın yüzde 85 hatta 90’ı hatchback modeller oluşturuyor. Bu sebeple üreteceğimiz yeni model, hatchback olacak. Fakat i30 veya ix20 olmayacak. Daha uygun fiyatlı bir araç düşünüyoruz.” Hyundai modelleri arasında bu tanımlamaya uyan tek araç yenilenen i10. Yeni nesilde 1.0 litrelik benzinli motor görev yapacak. 3 silindirli motor, ürettiği 85 beygirlik güçle 4.2 litrelik ortalama tüketimi değerine sahip.
 
Hyundai’ler %15 pahalıya geliyor Türkiye ile Güney Kore hükümetlerinin aralarından Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığını ifade eden Ali Kibar, “Fakat bu anlaşma henüz Meclis’ten geçmedi. Geçtikten sonra 7 yıllık süreçte giriş ücretleri kademeli olarak düşürülecek” dedi. Şu anda Hyundai modellerinin, Avrupa’dan gelen bir otomobile oranla Türkiye’ye yüzde 10-15 pahalıya geldiği vurgulayan Kibar, bu anlaşmayla 7 yıl içinde bu dezavantajdan kurtulacaklarını kaydetti. HABER: GÖKHAN KARA-BUGÜN GAZETESİ