SPK'nın anket sonuçları

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) beklenti anketine göre, İMKB-100 endeksine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 49'u aralık ayında değişim beklemezken, artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 37'ye ulaştı.

07 Aralık 2012 Cuma 20:56 tarihinde eklendi.

 

SPK Araştırma Dairesi tarafından hazırlanan sermaye piyasası beklenti anketi kasım ayı sonuçları açıklandı.
 
Ankete göre katılımcıların yüzde 65'inin gösterge bono faizinde aralık ayında değişim beklemediği, düşüş bekleyen katılımcıların oranının 29'a yükseldiği belirtildi. Altı aylık ve yıllık beklentilerde katılımcıların sırasıyla yüzde 46'sı ve yüzde 40'ı gösterge bono faizinde değişim beklemiyor.
 
Dolara ilişkin olarak katılımcıların yüzde 66'sı aralık ayında, yüzde 51'i gelecek altı aylık dönemde değişim beklemezken, gelecek bir yılda artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 55'e ulaştı.
 
Katılımcıların yüzde 62'si aralık ayında, yüzde 54'ü gelecek altı ayda avroda bir değişim beklemiyor. Aralık ayında avroda düşüş yaşanır diyen katılımcıların oranı yüzde 22'ye yükseldi. Yıllık beklentilerde ise artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 42'ye ulaştı. 
     
İMKB-100 endeksinde aralık ayında artış bekleyenlerin oranı yüzde 37
     
Ankete göre, İMKB-100 endeksine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 49'u aralık ayında değişim beklemiyor. Artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 37'ye ulaştı. Altı aylık ve yıllık dönemler için artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 43 ve yüzde 52 olarak gerçekleşti.
 
İMKB işlem hacmine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 52'si aralık ayında değişim beklemezken, artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 39'a yükseldi. Altı aylık ve yıllık dönemler için artış beklentisi ağırlık kazanarak, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 51 ve yüzde 60'a ulaştı.
 
Katılımcıların yüzde 60'ı aralık ayında halka açılacak şirket sayısına ilişkin olarak değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için artış beklentisi ağırlık kazanarak, bu yönde görüş bildirenlerin oranı sırasıyla yüzde 61 ve yüzde 69'a yükseldi. 
     
Özel sektör borçlanma araçlarında iyileşme bekleyenlerin oranı yüzde 48
     
Ankete göre, aralık ayında özel sektör borçlanma araçlarının ihracına yönelik olarak koşullarda iyileşme bekleyen ve değişim beklemeyen katılımcıların oranı yüzde 48 ile aynı oldu. Altı aylık ve yıllık dönemler için ise iyileşme beklentisi ağırlık kazanarak, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 64 ve yüzde 66'ya ulaştı.
 
Yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 53'ü aralık ayında değişim beklemezken, artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 37'ye yükseldi. Altı aylık ve yıllık beklentilerde ise ağırlık görüş söz konusu oranın artacağı yönünde olurken, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 53 ve yüzde 61'e ulaştı.

Reel kesimin borçlanma durumuna ilişkin olarak aralık ayında katılımcıların yüzde 56'sı değişim beklemezken, borçlanma durumunda artış yaşanacağı beklentisine sahip katılımcıların oranı altı aylık dönem için yüzde 53, yıllık dönemde için ise yüzde 59'a ulaştı
 
Katılımcıların yüzde 58'i aralık ayında İMKB yatırımcı sayısına ilişkin olarak değişim beklemezken, artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 36'ya yükseldi. Altı aylık ve yıllık beklentilerde ağırlık görüş artış yaşanacağı yönünde olurken, sırasıyla yüzde 56 ve yüzde 64'e ulaştı. 
     
Emeklilik fonları net aktif değerinin artacağı beklentisi yükseliyor
     
Ankete göre, katılımcıların yüzde 61'i İstanbul Altın Borsası (İAB) işlem hacmine ilişkin olarak aralık ayında değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 52 ve yüzde 58'e ulaştı.
 
VOB işlem hacmine yönelik olarak katılımcıların yüzde 62'si aralık ayında değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık beklentilerde artış yaşanacağı görüşü ağırlık kazanırken, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 51 ve yüzde 58'e ulaştı.
 
Katılımcıların yüzde 57'si yatırım fonları net aktif değerine ilişkin olarak aralık ayında değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için artış beklentisi ağırlık kazanırken, sırasıyla yüzde 55 ve yüzde 59'a ulaştı.
 
Emeklilik fonları net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 51'i aralık ayında değişim beklemiyor. Altı aylık ve yıllık beklentilerde ağırlık görüş artış yaşanacağı yönünde olurken, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 67 ve yüzde 72'ye ulaştı.
 
Katılımcıların yüzde 68'i aralık ayında Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı (MKYO) net aktif değerinde değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için artış beklentisi yükselirken, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 50 ve yüzde 58'e ulaştı.