TAV, havalimanları için yeni iş modellerini ABD'ye taşıdı

TAV Havalimanları, ABD’nin Chicago kentinde düzenlenen Dünya Güzergah Geliştirme Fuarı’na katılarak yeni iş modellerini tanıttı

TAV, havalimanları için yeni iş modellerini ABDye taşıdı
22 Eylül 2014 Pazartesi 16:33 tarihinde eklendi.

Routes Dünya Güzergah Geliştirme Fuarı’nın 20'ncisi, ABD’nin Chicago kentinde düzenlendi. Fuara Türkiye'den TAV Havalimanları da dünyanın en büyük havalimanı işletmeciliği platformunu oluşturduğu Aéroports de Paris (ADP) ile beraber katıldı. İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, ABD'de düzenlenen Dünya Güzergah Geliştirme Fuarı’nda yaptığı konuşmada havalimanları için yeni iş modellerini anlattı.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, konuşmasında geleneksel iş modellerinin havalimanı işletmeleri üzerinde giderek artan bir baskıya yol açtığını söyledi. Şener, bu nedenle havalimanlarının gelecekte kendilerini finanse etmenin yollarını bulmak zorunda olduklarını söyledi. Büyük havalimanları söz konusu olduğunda finansal sıkıntı çeken hükümetler ve yatırımcılar için "Kamu-özel sektör işbirliği" modelinin avantajlı hale geldiğini ifade eden Şener, küçük havalimanları için ise devlet desteği ve garantisinin gerekli olduğunu anlattı.

Şener, "Havalimanlarının finansmanında ticari gelirler ve hava trafiği belirleyici unsurları oluşturuyor. Havayolları, kendi aralarında rekabet arttıkça operasyon masraflarını havalimanlarına yansıtmaya bakıyorlar. Ayrıca, artan hava trafiği de havalimanlarında altyapı genişlemesini gerektiriyor. Tüm bu rekabetçi taleplerin dengelenmesi ancak, toplam gelirlerin kimi zaman yüzde 70’ine ulaşan havacılık dışı gelirlerin artırılması ile mümkün olabilir. Yiyecek-içecek ve perakende gibi güçlü havacılık dışı gelirler, havalimanları en başından planlanırken hesaba katılmalıdır." dedi.

Havalimanlarının havacılık gelirlerinin düşmeye devam edeceğini belirten Şener, ancak operasyonlarını destekleyecek düzeyde hava trafiğine sahip ve başarılı ticari faaliyetlerde bulunan havalimanlarının ayakta kalacağını açıkladı. 


CİHAN