TSE'nin yeni hedefi Afrika

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile Kamerun Cumhuriyeti Standardlar ve Kalite Teşkilatı (ANOR) arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

TSEnin yeni hedefi Afrika
01 Temmuz 2012 Pazar 12:41 tarihinde eklendi, 1.066 kez okundu.

 

Konuya ilişkin TSE'den yapılan açıklamaya göre, Kamerun'da gerçekleşen törende anlaşmayı, TSE adına TSE Başkanı Hulusi Şentürk, ANOR adına ise Genel Direktör BooTo a Ngon Boniface Charles Guy-Rene imzaladı. Törene katılan Kamerun Cumhuriyeti hükümet üyeleri, TSE heyetini Kamerun'da görmekten mutluluk duyduklarını ifade ederek, TSE gibi büyük bir kuruluş ile gerçekleştirilen ikili işbirliği anlaşması nedeniyle ANOR yetkilerini tebrik etti. 
     
Anlaşmaya göre, ANOR'un talebi halinde Türkiye'den Kamerun'a ihraç edilen malların yükleme öncesi muayeneleri TSE tarafından yapılacak. Yükleme öncesi yapılan muayene hizmetlerinden elde edilen gelirin bir kısmı da ANOR'a ait olacak. 
     
TSE Başkanı Hulusi Şentürk, yaptığı açıklamada, söz konusu anlaşmanın her iki kuruluş adına oldukça faydalı olacağını ve her iki ülkeye büyük kazanımlar getireceğini belirtti. TSE Başkanı Şentürk, TSE'nin ANOR'a standardizasyon, belgelendirme ve uygunluk değerlendirilmesi alanlarında gerekli alt yapının kurulması için gerekli desteği de vereceğini söyledi. 
     
Şentürk, Kamerun-dan sonra diğer Afrika ülkelerinin standard kuruluşları ile ikili işbirliği görüşmelerinin devam ettiğini ve önümüzdeki süreçte Türkiye'den bütün Afrika-ya ihraç edilecek ürünlerin yükleme öncesi muayene hizmetlerinin TSE tarafından yapılmasının planlandığını bildirdi. 
     
Bu arada, ANOR, 2010 yılında resmen faaliyete geçen İslam Ülkeleri Standardlar ve Metroloji Enstitüsü'nün (SMIIC) kurucu üyeleri arasında yer alıyor. SMIIC Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini de temsil eden ANOR ile TSE arasında, 7 Mayıs 2012 tarihinde İstanbul'da Teknik İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalanmıştı.