Tüpraş, yılın ilk 9 ayını karla tamamladı

Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ), 2012 yılının dokuz aylık döneminde yurtiçi satışlarını yüzde 5 artırarak, 983 milyon lira net kar elde etti.

Tüpraş, yılın ilk 9 ayını karla tamamladı
14 Kasım 2012 Çarşamba 15:35 tarihinde eklendi.

 

Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, şirketin ilk 9 ayda karlılıkla hedeflerine ulaştığı belirtilerek, 2012 yılına 106,5 dolar/varil seviyesinden başlayan, Orta Doğu ve Afrika'da petrol üreticisi ülkelerdeki jeopolitik gerilimler nedeniyle ilk çeyrek dönem sonunda 123 dolara çıkan brent ham petrol fiyatının, ikinci çeyrek dönem sonunda dünya ekonomisindeki yavaşlama ile 94 dolar/varil seviyesine gerilediği bildirildi. 
     
Küresel bazda alınan ekonomik önlemler ve varlık alım programları ile üçüncü çeyrekte fiyatların 111 dolar düzeyinde tamamlandığı kaydedildi. 
     
Petrol fiyatları ile döviz kurunun ikinci çeyrek döneme göre daha dengeli seyrinin yanında, başarıyla yürütülen stok ve üretim optimizasyon programlarına bağlı olarak 2012 yılı üçüncü çeyrek dönemde rafineri kapasite kullanımının yüzde 90,7 seviyelerine çıkarıldığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 
     
''2012 yılı dokuz aylık dönem toplam kapasite kullanımı, geçen yılın aynı dönemine göre 1,4 puan artarak yüzde 82,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde Tüpraş'ın yurtiçi ve ihracat dahil toplam satışları geçen yıla göre yüzde 5 oranında artışla 19 milyon tona ulaşmıştır. Satış miktarlarındaki artışların yanı sıra döviz kuru ve uluslararası petrol ürünleri fiyatlarının geçen yılın üzerinde olmasının etkisiyle satış gelirleri 2011 yılının yüzde 18,4 üzerinde gerçekleşmiştir. Optimize edilen kapasite artışının yanı sıra verimlilik projeleri ile sağlanan tasarrufların katkısı ile 983 milyon lira net dönem karı elde edilmiştir.'' 
     
-''Fuel Oil Dönüşüm Projesi'' 
     
Açıklamada, 2014 yılında devreye alınması planlanan, yılda yaklaşık 1 milyar dolar tutarında katma değer sağlayarak cari açığı aynı seviyede düşüreceği ön görülen 2,4 milyar dolarlık Fuel Oil Dönüşüm yatırımına hızla devam edildiği kaydedildi. 
     
Ekim ayı sonu itibarıyla projenin yüzde 42'sinin tamamlandığı vurgulanan açıklamada, 2012 yılı ilk dokuz aylık döneminde Fuel Oil Dönüşüm Projesi dahil toplamda 1,5 milyar lira yatırım yapıldığı belirtildi. 
     
Açıklamada, uluslararası piyasaların sunduğu düşük faiz ortamında, finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesinin yanı sıra likidite ve faiz riskinin minimize edilmesi amacıyla 2 Kasım 2012 tarihinde 700 milyon dolar tutarında, 5,5 yıl vadeli, 2 Mayıs 2018 itfa tarihli ve yüzde 4,168 oranında getiriye sahip tahvil ihracının başarıyla gerçekleştirildiğine yer verilen açıklamada, ''Tüpraş, ülkemizin akaryakıt ihtiyacını en emniyetli ve yüksek kalitede karşılarken yetkin insan kaynağıyla operasyonel ve finansal başarılarını yükseltme yolunda üretim ve yatırımlarını sürdürerek, hissedarları, iş ortakları ve ülkemiz için katma değer yaratmaya devam edecektir'' denildi.