Tüpraş'da 2,4 millyar dolarlık yatırım

Tüpraş İzmit Rafinerisi'nde 14 Kasım 2011 tarihinde başlayan, siyah ürünü beyaz ürüne dönüştürerek yılda yaklaşık 1 milyar dolarlık katma değer sağlayacak 2,4 milyar dolarlık Fuel Oil Dönüşüm Projesi çalışmalarında en ağır ve büyük ekipman olan dev reaktörün montajı tamamlandı.

Tüpraşda 2,4 millyar dolarlık yatırım
17 Mayıs 2013 Cuma 18:27 tarihinde eklendi.

 

Japonya'da üretiminin ardından tek parça olarak İzmit Derince Limanı'na oradan da yüzer duba ile İzmit Rafinerisi B Bölgesi'ndeki rıhtıma nakledilen reaktörün boyu 35 metre, çapı 8 metre ve 918 ton ağırlığına. Rıhtım sahasından montaj alanına 320 tekerlekli dev TIR ile taşınan reaktörün, Türkiye'de nakliyesi ve montajı tek parça olarak yapılan en ağır ekipman olarak kayda geçti.
 
Reaktörün montajında da yine bu ağırlığı kaldıracak kapasiteye sahip bin 500 ve 900 tonluk dev vinçler kullanıldı. Projenin tamamlanma hedefi olan 14 Kasım 2014 tarihine 556 gün kala gerçekleşen operasyon çalışanlar tarafından da heyecanla izledi.
 
2.4 MİLYAR DOLANLIK YATIRIM
 
Tüpraş'ın tek kalemde yaptığı en büyük yatırım olarak yeni bir rafineri yapımına eşdeğer olan 2.4 milyar dolar değerindeki Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nde 550 günlük çalışma süresi geride kalırken, mühendislikte yüzde 93, satın almada yüzde 80, inşaatta yüzde 38 ilerleme sağlandığı bildirildi.
 
Kasım 2014'te devreye alınması ile ülkeye yılda yaklaşık 1 milyar dolar tutarında katma değer sağlayarak proje cari açığı aynı seviyede düşürecek.
 
SİYAH ÜRÜN BEYAZ ÜRÜNE DÖNÜŞECEK
 
Bir akaryakıt ürününü daha yüksek performans özelliklerine sahip yeni bir ürün ile değiştirerek sistemin performansını artırma olarak tanımlanabilecek Fuel Oil Dönüşüm Projesi ana yatırım çalışması olarak nitelendiriliyor.
 
Bu yatırımla sektörün eğilimlerine paralel olarak, düşük değerli siyah ürünler, yüksek değerli beyaz ürünlere dönüştürülecek.
 
Dünyada ve ülkemizde son yıllarda tüketimi hızla azalan, yaklaşık 4.2 milyon ton yüksek kükürtlü fuel oil işlenerek (yaklaşık 2.9 milyon tonu motorin/jet yakıtı, 530 bin tonu benzin ve 70 bin tonu LPG olmak üzere) toplam 3.5 milyon ton Euro V standardında değerli beyaz ürün elde edilirken 600 bin ton petrol koku ve 100 bin ton kükürt üretilecek.
 
2014 yılı sonunda devreye alınması planlanan proje, büyük ölçüde İspanyol İhracat Kredi Ajansı-CESCE ve İtalyan İhracat Kredi Ajansı-SACE'nin ihracat kredileriyle finanse ediliyor.

DHA