Turizmcilerin yeni hedefi Hindistan

Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkanı Osman Ayık, Hindistan, Ortadoğu, Körfez ülkeleri, Kuzey Afrika ülkeleri, Brezilya, Çin ve Arjantin gibi büyüme potansiyeli olan pazarlara ağırlık vermeleri gerektiğini söyledi.

Turizmcilerin yeni hedefi Hindistan
27 Kasım 2012 Salı 14:16 tarihinde eklendi.

 

Osman Ayık, Atatürk Park Nar Beach Bistro'da düzenlediği basın toplantısında, federasyonlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ve 12 turistik işletmenin katılımıyla 18-24 Kasım arasında Hindistan'a düzenlediği gezi ile ilgili açıklamalarda bulundu. 
     
Turizm sektöründe 2011 yılının fevkalade geçtiğini, 2012 yılı sezonunun ise biraz sıkıntılı olduğunu belirten Ayık, ancak sezonun genelinin rakamlar bazında incelendiğinde daha önceden öngörülen tabloya yakın verilerin ortaya çıktığını söyledi. 
     
TUROFED olarak bu yıl, geçen yılın rakamlarının bu yıl biraz üzerine çıkacakları yönündeki öngörülerinin gerçekleştiğini vurgulayan Ayık, ''Esas hedeflerimiz açısından baktığımızda ise bunu yeterli görmüyoruz. Bu tablo daha büyük çaplı büyümeler yakalamamız için, yeni pazarlara açılmamız gerektiğinin ipuclarını bize sundu'' dedi. 
     
Türkiye'nin turizmde bundan sonra daha küçük ölçekli oranlarda büyüyerek yoluna devam edeceğini ifade eden Ayık, bunun yanı sıra Türkiye'deki yatak arzının büyümesini sürdüreceğini, arz odaklı büyüme oranlarının artmasını beklediğini dile getirdi. 
     
     -Türkiye'nin yeni pazarlara ihtiyacı var- 
     
     Ayık, rakamların Türkiye'nin yeni pazarlara ihtiyacı olduğunu apaçık ortaya koyduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: 
     ''Bu açıdan bakıldığında Türkiye'nin yakın coğrafyasında ve orta mesafelerdeki destinasyonları hareketlendirmesinin gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Hindistan, Ortadoğu, Körfez ülkeleri, Kuzey Afrika ülkeleri, Brezilya, Çin ve Arjantin gibi büyüme potansiyeli olan pazarlara ağırlık vermemiz gerekiyor. Bugüne kadar yaptığımız araştırmalar çerçevesinde Hindistan'ın Türkiye için önemli bir pazar olacağının kanısına vardık. Gelişmeye çok açık, hızlı büyüme yakalayabileceğimiz bir pazar olacağını düşündüğümüz için ilk fırsatta kendimize hedef olarak Hindistan'ı seçtik. Hindistan'a Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle tanıtım amaçlı bir gezi düzenledik.'' 
   
 Hindistan'ın gerek nüfus, gerekse ekonomik potansiyelinin turizmde hedef pazar konumunda olabilecek bir ülke olduğunu ifade eden Ayık, Hindistan'ın en üst düzey gelir grubuna sahip kitlesini Türkiye'ye çekmek amacıyla golf, balayı ve düğün organizasyonu yapan ve uluslararası tanınmışlığı olan 12 işletme ile Hindistan'ın Mumbai, Bangalore, Chennai, Hyderabad ve Delhi şehirlerine roadshow yaptıklarını anlattı. 
     
;Gezide Hindistan'ın turizm profesyonelleriyle birebir görüşmeler yaptıklarını belirten Ayık, 2013 Ekim ayında yapılacak iki büyük düğün organizasyonunun sözünü aldıklarını, bu düğünlerin nerede ve hangi otellerde gerçekleştirileceğinin ilerleyen günlerde belli olacağını söyledi. 
     
-Shopping, golf ve düğün organizasyonları için çalışması yapılacak- 
     
Türkiye'nin turizm anlamındaki bütün önemli noktalarını, tüm önemli ürünlerini birebir yerinde tanıtacaklarını vurgulayan Ayık, İstanbul'un bu pazarda önemli bir popülarite kazandığını, bu popülariteyi Türkiye'nin diğer noktalarında ön plana çıkarmak istediklerini ifade etti. 
     
Ayık, şöyle devam etti: 
     
''Antalya, İzmir, Bodrum, Fethiye, Kuşadası, Mardin, Kapadokya bölgelerinin yanında termal turizm bölgeleri de ön plana çıkarmayı amaçlıyoruz. Özellikle shopping, golf ve düğün organizasyonları için ayrı bir tanıtım çalışması planlamaktayız. Hint pazarı bu üç konuda çok büyük bir potansiyel barındırıyor. Bir milyarın üzerinde nüfusa sahip olan Hindistan, alım gücü yüksek olan bir kitleye de sahip. İstanbul, Mumbai ve Yeni Delhi uçuşları 5-6 saati buluyor. Dolayısıyla Türkiye, Hindistan açısından bakıldığında yakın destinasyon olması itibarıyla ön plana çıkıyor. Bu da önümüzdeki süreçte Hindistan'dan çok ciddi anlamda potansiyeli Türkiye'ye çekmenin mümkün olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye'nin bazı turistik bölgelerine doğrudan charter uçuşlar da yapılabilirse, benim tahminime göre 5 yıl içinde Hindistan pazarı tahminlerimizin çok ötesinde, bizim hayal edemeyeceğimiz rakamlara çıkma potansiyeline sahip.''