Vatandaş krizi umursamıyor

Tüketici Güven Endeksi, bu yılın Şubat ayında Ocak ayına göre yüzde 1,1 oranında arttı. Ocak'ta 92,2 olan endeks, Şubat ayında 93,2 değerine yükseldi.

Vatandaş krizi umursamıyor
16 Mart 2012 Cuma 10:21 tarihinde eklendi.

 

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen Aylık Tüketici Eğilim Anketi'nin 2012 yılı Şubat ayı sonuçları açıklandı. 
     
Buna göre, Tüketici Güven Endeksi Şubat'ta bir önceki aya göre yüzde 1,1 oranında arttı. Ocak ayında 92,2 olan endeks, Şubat ayında 93,2 değerine çıktı. 
     
Tüketici Güven Endeksindeki artış, tüketicilerin mevcut ve gelecek dönem satın alma gücü, gelecek dönem genel ekonomik durum, gelecek dönem iş bulma olanakları ve mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğu durumlarına ait değerlendirmelerin iyileşmesinden kaynaklanıyor. 
     
Şubat'ta bir önceki aya kıyasla satın alma gücünde; mevcut dönemin 6 ay öncesine göre yüzde 0,6, gelecek 6 aylık dönemde ise yüzde 1,4 artış öngörüldü. 
     
Katılımcılar, gelecek 3 ayda genel ekonomik durumun yüzde 1,2, iş bulma olanaklarının gelecek 6 aylık dönemde yüzde 0,3 oranında artmasını bekliyor. 
   
 Anket ile tüketicilerin kişisel mali durumlarına ve genel ekonomiye ilişkin mevcut dönem değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri ölçülüyor ve yakın gelecekte yapılması planlanan harcamalarına ilişkin eğilimleri saptanıyor. 
     
Anket sonuçlarından hesaplanan Tüketici Güven Endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici Güven Endeksi'nin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durum olduğunu gösteriyor.