Vatandaşın dert,esnafın bereket ayı

Harcamaların yoğunlaştığı eylül ayında vatandaş, bütçesini nasıl denk getireceğini düşünürken, esnaf borçlarını ödemeyi, yatırım yapmayı bekliyor.

Vatandaşın dert,esnafın bereket ayı
08 Eylül 2011 Perşembe 11:07 tarihinde eklendi.

 

Tatil döneminin kapanmasıyla evlerine dönen vatandaş, kış için bakliyat, salça, yağ alırken, bir kısmı da evini boşaltarak kiralık ev aramaya başladı. Evlerini değiştirenler boya-badana yaptırırken, ev eşyasını da yenilemeye başladı. 
     
Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala ise öğrenciler, çantadan önlüğe okul ihtiyaçlarını karşılamak için anne-babalarıyla alışverişe çıkmaya başladı. 
     
Üniversiteye yeni başlayanlar ise ev bulma telaşına girerken, bir yandan da evlerini döşemek ve boyama-badana yaptırmak için kısıtlı bütçelerinden harcama yapıyor. 
     
Ramazan Bayramı sonrası gelin ve damat adayları, ev aramaya, ev eşyası satın almaya başladı. 
     
Türkiye Esnaf ve sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye'nin en çok tatil yapan ülkelerden olduğunu işaret ederek, 9 günlük bayram tatili ile şehir dışına çıkan vatandaşların gittikleri bölgelerde "her şey dahil" sistemiyle tatil yaptığını ifade etti. Bu durumun da esnaftan alışverişi engellediğini belirten Palandöken, "Piyasaya para akışına da büyük sıkıntı verdi" dedi. 
     
"Kendi memleketine gidenler ile yerel bazdaki yerlerde bir canlılık izlenebildi" diyen Palandöken, uzun tatillerin ekonomiye zarar verdiğini söyledi. Palandöken, fabrikaların, sanayi sitelerinin durduğunu belirterek, "9-10 gün zaten ayın üçte biri, diğer kalan zamanda borçlarını ödemekte zorlanıyorlar" diye konuştu. 
     
Mevsim itibariyle en şanslı ayda olunduğunu vurgulayan Palandöken, insanların ihtiyacının doruğa çıktığını ifade etti. Palandöken, Eylülde okulların açıldığını, bakliyatın mahsulünün ortaya çıktığını, kırsal kesimlerde düğünlerin olduğunu, borçların ödendiğini belirterek, "Piyasaya Türkiye bütçesinin dörtte üçü intikal eder" dedi. 
     
Eylül ayı ile birlikte tatil döneminin kapandığını, fabrikaların tam kapasite ile çalışmaya başladığını anlatan Palandöken, piyasadaki para hareketinin kontrolü için çok önemli bir zamanlama dilimi olduğunu söyledi. Palandöken, bu dönemin esnaflar için de emekliler ve memurlar için de önemli olduğunu vurguladı. 
   
 Ev kiralanması, boşalması, tayinlerin çıkmasının Eylül ayına denk geldiğini vurgulayan Palandöken, "Dolayısıyla bereket ayı deriz, hasat ayı deriz, bağ bozumu deriz" dedi.