Yabancıya vatandaşlıkta 250 bin dolar dönemi başlıyor

250 bin dolarlık konut, arsa, iş yeri satın alan yabancı uyruklu yatırımcılar Türk vatandaşlığına geçebilecek.

Yabancıya vatandaşlıkta 250 bin dolar dönemi başlıyor
19 Eylül 2018 Çarşamba 20:06 tarihinde eklendi.

İstisnai vatandaşlık şartlarına yeni eklenen madde ile ev alana vatandaşlık programları Türkiye’de uygulanmaya başlandı, alt limiti 250 bin dolara vatandaşlık 2018 yılında başlıyor. Başta emlak olmak üzere ekonomiye ciddi katkılar sağlayan yönetmelikte değişikliğe gidiliyor. Buna göre 250 bin dolarlık konut, arsa, iş yeri satın alan yabancı uyruklu yatırımcılar Türk vatandaşlığına geçebilecek.

1 MİLYON DOLARDAN 250 BİN DOLARA

Hükümetin son yıllarda yerli ve yabancı yatırımcılara Türkiye’de yatırım yapmaları konusunda sağladığı teşviklere 2017’de bir yenisi daha eklenmişti. En az 1 milyon dolar değerinde gayrimenkul satın alan veya en az 2 milyon dolarlık yatırım yapan yabancılara Türk vatandaşlığı yolunu açan düzenlemede yapılan değişiklikle alt limit 250 bin dolara indirildi. Bu sayede Türk vatandaşlığının sağladığı imkanlardan faydalanmak isteyen yatırımcıların ülkemizden konut almak için önemli bir gerekçeleri daha oldu.

EKONOMİYE İLAÇ GİBİ GELECEK

Yabancılara yönelik danışmanlık hizmeti veren Ata Kurumsal yönetim kurulu başkanı Murat Sarıusta, yeni düzenlemenin ekonomi açısından güzel günlerin habercisi olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Ülkemizde geçtiğimiz sene yabancılara yaklaşık 5 milyar değerinde gayrimenkul satıldı. Bunda yatırımcılara vatandaşlık hakkının verilmesi de şüphesiz etkiliydi. Gelecek ay yürürlüğe girmesini beklediğimiz düzenlemeyle alt sınırın 250 bin dolara çekilmesi emlak satışlarında da ciddi bir artışa neden olacaktır. Üstelik 250 bin dolara ev almakla iş bitmiyor. Bu ev için bir o kadar daha iç piyasaya harcama yapmak gerekiyor. Kısacası  ben 2018 yılı için 8-9 milyar dolar bandını görebileceğimizi sanıyorum. Buna ilaveten bu düzenlemenin birkaç yıl yürürlükte kalacağını, daha sonra tekrar 1 milyon dolar sınırına geçileceğini düşünüyorum.”

AMERİKA'DA RAKAM 153 MİLYAR DOLAR

Mart 2018 - Mart 2017 arasında ABD'de yabancılar 153 milyar değerinde 284 bin adet taşınmaz satın aldı. Uzmanlar, Türkiye'de bu rakama ulaşmak için uzun bir süre daha beklemek gerektiğini belirterek 20 bin civarındaki konut satışını orta vadede 50 bine çıkarmanın mümkün olduğunu kaydediyor.

EN ÇOK İLGİYİ ARAPLAR GÖSTERİYOR

2017 yılında ülkemizde yabancı uyruklu yatırımcılara 22.234 gayrimenkul satıldı. İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa gibi kentler yabancı yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği şehirler arasında. Türkiye’den en çok konut alan kişiler ise Irak vatandaşları oldu. 3805 konut ile başı çeken Irak vatandaşlarını, 3345 konutla Suudi Arabistan, 1691 konutla Kuveyt, 1331 konutla da Rusya Federasyonu vatandaşları izledi.

RANDEVU SİSTEMİ DÜZELTİLMELİ

Sarısya, yönetmelikte belirtilen yatırımı yaparak vatandaşlık hakkı kazanan yabancıların başvuru aşamasında bazı sorunlar yaşadığını belirterek şöyle konuştu: “Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün vatandaşlık başvuru sisteminde geçtiğimiz günlerde yapılan değişiklik nedeniyle ortaya çıkan problemlerin başında randevu tarihi geliyor. Vatandaşlık başvurusu yapan yabancılara başvuru aşamasında randevu tarihi verilmiyor. Randevu tarihi verildiğinde ise başvuru sahibi kendi ülkesine dönmüş olabiliyor. Başvuru esnasında randevu tarihinin de direkt belirtilmesi bu sorunun ortadan kalkması için yeterli olacaktır diye düşünüyorum.”

KÖTÜ NİYETLİ KİŞİLERE DİKKAT!

Öte yandan uzmanlar, vatandaşlık konusunda yabancıları aldatmaya çalışan kişiler konusunda ciddi uyarılar yapıyor. Kendilerini, toplum tarafından kabul görmüş meslek grupları olan hukuk, eğitim veya sağlık sektöründen biri gibi tanıtan kişilere karşı dikkatli olunması gerektiği belirtilerek, bu kişilerin 250 bin dolar yerine 15-20 bin dolar karşılığında vatandaşlık hakkı kazandırabileceklerini iddia ettikleri ifade ediliyor. Bu açıdan uzmanlar sadece tanınır, güvenilirliği ispat edilmiş kurumlardan profesyonel yardım alınması gerektiğini bildiriyor.