Yumurta fiyarları neden uçtu?

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, yumurta fiyatlarının haftalık değiştiğini, inişli-çıkışlı bir seyir izlediğini belirterek, ''1-2 haftalık fiyatlara bakarak yumurta fiyatını değerlendirmek ve üreticileri fırsatçılıkla suçlamak doğru değildir'' dedi.

Yumurta fiyarları neden uçtu?
18 Eylül 2012 Salı 11:37 tarihinde eklendi.

 

Sungur, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, bu yılın ocak ayının ilk haftasında 20 kuruş olan yumurta fiyatlarının, tüketimin azaldığı yaz aylarında 13-14 kuruşlara düştüğünü, geçen hafta ise 22-23 kuruşa yükseldiğini söyledi. 
   
 Yaz aylarındaki düşük fiyat döneminde zarar eden birçok üreticinin tavuğunu elden çıkardığını anlatan Sungur, son dönemde fiyatların mevsimsel arttığını, ihracatta da bir miktar artış olduğunu ifade etti. 
   
Geçen yılın eylül ayında yumurta fiyatlarının 21-22 kuruş seviyesinde seyrettiğini belirten Sungur, fiyatlardaki değerlendirmelerin haftalık değil yıllık yapılması gerektiğini söyledi. 
     
Sungur, ''Yıllık bazda değerlendirme yaptığınız zaman yumurtanın aşırı zamlanması söz konusu değil. Aşırı fiyat artışı, tüketimi de olumsuz etkileyeceği için, üreticilerin istediği bir durum değil'' şeklinde konuştu. 
     
-''Fiyatların daha fazla yükselmesini beklemiyoruz''- 
     
Yumurta üreticilerinin, güçlü bir pazarlama ağına sahip olmadıklarını ve kısa raf ömrü olan ürünü günlük pazarlamaya çalıştıklarını anlatan Sungur, üreticilerin maliyete göre fiyat belirleyemediklerini söyledi. 
     
Fiyatların arz ve talebe göre daha çok yumurta toptancılarının belirleyiciliğinde oluştuğunu ifade eden Sungur, ''Yumurta fiyatları haftalık değişmekte, inişli çıkışlı bir seyir izlemektedir. 1-2 haftalık fiyatlara bakarak yumurta fiyatını değerlendirmek ve üreticileri fırsatçılıkla suçlamak doğru değildir'' değerlendirmesinde bulundu. 
     
Sektörde sürekli girişler ve çıkışlar olduğunu belirten Sungur, yumurta fiyatlarının daha fazla yükselmesini beklemediklerini dile getirdi. 
 
Yem fiyatlarındaki önemli artış- 
     
Üretim ve ihracattaki artışın yanında üretim maliyetlerinde de artış yaşandığını ifade eden Sungur, şunları kaydetti: 
     
''Amerika'daki kuraklığın da tetiklemesiyle dünyada tarımsal emtia fiyatları, rekor seviyelere ulaştı. 2012 yılının ocak ayında tonu 780 lira olan yumurta yeminin fiyatı eylül ayında 880 liraya yükselmiştir. Aynı dönemde yumurta maliyeti ortalama 17 kuruş olurken, büyük boy yumurtanın satış ortalaması ortalama 18 kuruş civarında seyretmiştir. Ortalama maliyetler ve satışlar incelendiğinde yumurta sektörünün aşırı kar etmediği görülecektir.'' 
     
Türkiye'nin yumurta üretimi ve ihracatı- 
     
Dünya yumurta üretimi ve ticaretinde, Türk yumurta sektörünün 10'uncu sırada yer aldığına işaret eden Sungur, sektörün son 5 yılda yüzde 52 büyüdüğünü üretim, tüketim ve ihracatın arttığını kaydetti. 
   
 Yumurta sektörünün, 65 milyon civarındaki yumurtacı tavuk varlığı ve yıllık 15 milyarı aşan yumurta üretimiyle yaklaşık 3 milyar ciroya sahip olduğunu belirten Sungur, sektörün 100 bin civarında kişiye direkt ve dolaylı istihdam sağladığını ve Türk insanının sağlıklı beslenmesine katkı verdiğini söyledi. 
     
Geçen yıl 14 milyar olan yumurta üretiminin bu yılının 8 aylık döneminde yüzde 12 büyüyerek, 9,5 milyara çıktığına dikkati çeken Sungur, yıl sonunda bu rakamın 15 milyarı aşmasının beklendiğini bildirdi. 
     
Yılın 8 aylık döneminde 210 milyon dolara ulaşan ihracatın yıl sonunda 300 milyon doları bulmasının beklendiğini belirten Sungur, bu miktarın toplam yumurta üretiminin yaklaşık yüzde 25'ine tekabül ettiğini kaydetti.