Zeytin üreticileri umutlu

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tan, bu sezon 1,4 milyon ton zeytin, 201 bin ton zeytinyağı elde edileceğinin tahmin edildiğini belirterek, ''Bu tahmin gerçekleşirse en yüksek ikinci rekolte yılı olacak'' dedi.

Zeytin üreticileri umutlu
13 Eylül 2012 Perşembe 14:59 tarihinde eklendi, 1.192 kez okundu.

 

Tan, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısında, UZZK koordinatörlüğünde oluşturulan Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tespit Heyeti'nce 3-9 Eylül 2012 tarihleri arasında yapılan ''Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Sonuçları''nı açıkladı. 
     
Çalışmaların İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Manisa, Aydın, Muğla, Adana, Antalya, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa illerinde yapıldığını anlatan Tan, şöyle konuştu: 
     
''Türkiye genelinde toplam 131 milyon 263 bin 255 adet meyve veren, 32 milyon 381 bin 751 adet meyve vermeyen ağaç mevcut olup, ağaç başına ortalama 11 kilogram zeytin verimi ile bu sezon 1,4 milyon ton zeytin, 201 bin ton zeytinyağı elde edileceği tahmin ediliyor. Çanakkale'de yüzde 148, Balıkesir'de yüzde 68, İzmir'de yüzde 62, Muğla'da yüzde 48, Adana'da yüzde 33, Manisa'da yüzde 7 oranında verim artışı yaşanacak diye tahmin ediyoruz. Öte yandan Bursa'da yüzde 51, Hatay'da yüzde 37, Gaziantep'te yüzde 36, Mersin'de yüzde 35, Şanlıurfa'da yüzde 20, Antalya'da yüzde 18, Osmaniye'de yüzde 16, Aydın'da yüzde 15, Kahramanmaraş'ta yüzde 14 oranında verim azalması kaydedilebilir.'' 
   
Geçen yıl 2 milyon 37 bin 865 tane yeni ağaç dikildiğini, meyve veren ağaçların toplam ağaçlara oranının da yüzde 76'dan yüzde 80'e çıktığını ifade eden Tan, hem sofralık hem de yağlık zeytinde ''var yılı'' ile ''yok yılı'' ayrımının ortadan kalktığının görüldüğünü, her yıl benzer verimlilikte hasat öngörülmeye başlandığını ifade etti. 
     
-''Üreticiye devlet desteği sağlanmalı'' 
     
Geçen yıldan devreden 40 bin tonluk stokla bu sezon piyasaya 250 bin ton dolayında zeytinyağı arzının olacağını dile getiren Tan, sofralık zeytinde de devreden stokun ihracata gidecek zeytin miktarını artırabileceğini bildirdi. 
     
Türkiye'nin dünyada İspanya'nın ardından zeytin ve zeytinyağında ikinci ülke olma hedefi için, maliyetleri çok yüksek olan üreticinin desteklenmesi gerektiğine dikkati çeken Mustafa Tan, ''Zeytinyağındaki prim sistemi, zeytinyağına değil ham dane zeytine 50 kuruş seviyelerine çıkarılmalıdır. Zeytin alanlarında maden aramaya izin verilmemelidir. Ağaç verimliliğinin yükseltilmesi için kamu destekli projeler hayata geçirilmelidir'' diye konuştu. 
     
Kimi yerlerde zeytin fiyatlarının 3,5-5,5 TL arasında olduğunu gözlemlediklerini, oysa 1 kilogram dane zeytinin maliyetinin 1,18-1,80 lira arasında, 1 kilogram zeytinyağının maliyetinin ise 6,70 lira olduğunu belirten Tan, zeytinyağı fiyatını pahalı gösterme çabalarına itibar edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.