''Çanakkale 1915'' filmine doğru

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, ''Çanakkale 1915'' filminin Çanakkale Savaşı'nın anlatılması için önemli olduğunu belirterek, ''Burada var olma, yok olma mücadelesi verdiğimiz için bunun çok iyi anlatılması lazım. Millet olarak topyekun bir seferberliğin ruhunun burada anlatılması lazım'' dedi.

Çanakkale 1915 filmine doğru
25 Mart 2012 Pazar 13:07 tarihinde eklendi, 2.211 kez okundu.

''Çanakkale 1915 Filmi''nin yapımcısı Serkan Balbal ve genel koordinatör Murat Şener, Vali Tuna'yı makamında ziyaret ederek, film çalışmaları hakkında bilgi verdi. 
    
Vali Tuna, burada yaptığı konuşmada, film çekimleri için ellerinden gelen desteği vereceklerini, çekimlerde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi sinema televizyon bölümü öğrencilerinden de yararlanılacağını söyledi. 
    
Ortaya güzel bir eserin çıkmasını istediklerini ifade eden Tuna, ''Çanakkale 1915 filminde, ne verilmesi lazım, önceliklerimizi belirttik. Onlarda onun farkındalar, biliyorlar, senaryoyu ona göre kurgulamışlar. Güzel bir gelişme'' diye konuştu. 
    
Filmle Çanakkale'nin dünyaya daha fazla tanıtılacağını dile getiren Tuna, ''Fetih 1453'' filmini izlediğini, eksiklikleri olmasına rağmen güzel bir film olduğunu söyledi. 
    
''Çanakkale 1915'' filminin onunla kıyaslanamayacağını ifade eden Tuna, şunları söyledi: 
    
''Çünkü burada biz var olma, yok olma mücadelesi verdiğimiz için bunun çok iyi anlatılması lazım. Millet olarak topyekun bir seferberliğin ruhunun burada anlatılması lazım. Çanakkale'den verdiğimiz insanlık derslerinin de iyi anlatılması lazım. O konuda kendilerine düşüncelerimi ilettim. Bunları göz önünde bulundurduklarını söylediler.'' 
     
-''Filmi Çanakkale'de yapıp bitireceğiz''- 
     
Filmin yapımcısı Serkan Balbal da filmin senaryosunun Turgut Özakman'ın ''Diriliş'' kitabından uyarlandığını ve çalışmalara 2,5 sene öncesinde başladıklarını söyledi. 
    
Gerek kostüm gerek sanat noktasında çalışmalarını sürdürdüklerini, Amerika ve Meksika'da iki büyük firma ile çalıştıklarını anlatan Balbal, deniz savaşları ile ilgili özellikle Titanic Filmi'nin deniz görsel efektlerini yapan iki Oscar'lı bir firma ile anlaşmalarının olduğunu bildirdi. 
    
Balbal, 35 kişilik ekibin savaşın donanmayla ilgili bölümünün modelleme ve çalışmalarına başladığını, ortakları olan Fida Film ile her konuda birlikte hareket ettiklerini vurguladı. 
    
''Çanakkale 1915''in, bütçe konusunda Türkiye'nin hatırı sayılı bütçeli filmlerinden birisi olacağını bildiren Balbal, şöyle konuştu: 
    
''Filmin baştan sona tüm çekimlerini burada yapacağız. Sadece görsel efektleri kara savaşı ile ilgili olanlar Meksika'da büyük bir firmada, deniz savaşıyla ilgili olanlar da ABD'deki bir firmada yapılacak. Geri kalan tüm çekimleri ve A'dan Z'ye tüm çalışmamızı Çanakkale'de yapıp bitireceğiz. Coğrafi olarak buraya benzeyen çok yerler var. Filmi duyurduktan sonra Yalova Belediyesi'nden ve Antakya Belediyesi'nden de teklif aldık. Ama burada çekmemizin amacı, buradaki ruhu yaşayarak göstermek istiyoruz. O yüzden bizim için Çanakkale çok önemli nokta. Bunu tüm Türkiye'ye düzgün bir şekilde şu anda en iyi anlatım yolu sinemaysa biz de bunu en iyi şekilde yapıp anlatalım istiyoruz.'' 
    
Balkan göçüyle başlayıp ordunun Balkan göçündeki yenilgisinden sonra nasıl kendini toparlayıp burada nasıl bir kahramanlık kazandığını göstermek istediklerini, ordunun geri çekilmesine kadar olan bölümü işleyeceklerini vurgulayan Balbal, ''Çanakkale Geçilmez' ve 'Mehmetçik' sözünün nasıl çıktığını birçok bilinmeyen noktayı da işlemek istiyoruz'' dedi. 
    
Ön hazırlıkları 6, çekimleri 8 hafta sürecek filmin 18 Ekim'de vizyona girmesini planladıklarını dile getiren Balbal, ''Biz Çanakkale'ye en yakın noktada en doğru nerede yapabilirizin derdindeyiz şu anda. Amacımız daha sonrasında burayı kalıcı bir plato olarak bırakmak, gezilmesi yönünde kullanıma açmak'' diye konuştu.