Cannes'a ''nostaljik dönüş'

Dünyanın önemli sinema etkinliklerinden birisi olan Cannes Sinema Festivali, çeşitli etkinliklerle sürüyor.

Cannesa nostaljik dönüş
17 Mayıs 2012 Perşembe 19:10 tarihinde eklendi, 1.011 kez okundu.

 

Fransa'daki Sinema Yönetmen ve Yapımcıları Derneği, bu akşam festivale paralel bir etkinlikle Nuri Bilge Ceylan'a 2012 ''Carossee d'or'' (Altın Fayton) sinema ödülünü takdim edecek. 
     
Ödül töreninden önce bugün Ceylan'ın Fransa'da ve Avrupa'da tanınmasını sağlayan ''Mayıs Sıkıntısı'' filmi gösterildi. 
     
Çok sayıda seyircinin izlediği filmin ardından Ceylan, konukların sinema dünyasına ilişkin sorularını yanıtladı. 
   
 ''Yaşamı anlamak için sinema yaptığını''söyleyen Ceylan, ''sinema yaşam ve kendim arasında köprü vazifesi görüyor''ifadesini kullandı. 
     
Kendisini ''melankolik ve zor karakterli'' birisi olarak niteleyen Ceylan, sinemanın kendisini için adeta ''terapi''özelliği taşıdığını söyledi. 
     
-Kariyerinim başında kendime güvenim yoktu- 

Sinema kariyerinin başında ciddi anlamda güvensizlik yaşadığını ve korktuğunu ifade eden Ceylan, ilk filmlerinde akrabalarını oynatmasının ve yine ilk filmlerinin otobiyografik olma özelliğinin bunda önemli rol oynadığını ifade etti. 
     
Sinema anlayışına yönelik soruları yanıtlayan Ceylan, sete çok fazla hazırlık yapmadan gittiğini ve setteki enerjisinin önemli bir kısmını oyuncuların gerçeği yansıtmasına ve istediği performansı yansıtması için ayırdığını ifade etti. 
   
Ceylan, çekim anında da ne kadar fazla çekim gerçekleştirirse gerçekleştirsin çok fazla kendini güven içinde hissetmediğini, ancak montaj masasına oturunca ve çekilen detaylara bakıp en iyi kurguyu yakalayana kadar bu durumun devam ettiğini kaydetti. 
     
Ceylan'a yeni ödül- 
     
Fransa Sinema Yönetmen ve Yapımcıları Derneği, bu akşam düzenlenecek törenle, 2012 ''Carossee d'or'' (Altın Fayton) sinema ödülünü Ceylan'a takdim edecek. 
     
Ödül, 2002 yılından bu yana Cannes Film Festivali bünyesinde ''15 Yönetmen'' bölümünün gösteriminin başlaması dolayısıyla veriliyor. 
     
Jafar Panahi, Nanni Moretti, Jim Jarmusch ve Clint Eastwood, daha önce bu ödüle layık görülen dünyaca ünlü yönetmenler arasında yer alıyor. 
     
Ceylan, geçen yıl ''Bir Zamanlar Anadolu'da'' filmiyle Cannes Film Festivali'nde jüri büyük ödülüne sahip olmuştu. 
   
Ünlü yönetmen 2008 yılında da ''Üç Maymun'' filmiyle yine Cannes film festivalinde en iyi yönetmen ödülünü kazanmıştı.