Dolar/TL paritesi yükselişini sürdürüyor

Merkez Bankası'nın faiz koridorunu daraltabileceği açıklamasını takiben düşüşe geçen gösterge tahvilin bileşik faizi 7,64 seviyelerinde bulunurken, TL'de değer kaybı devam ediyor.

Dolar/TL paritesi yükselişini sürdürüyor
29 Ağustos 2012 Çarşamba 12:52 tarihinde eklendi, 1.045 kez okundu.

 

Dün 1,8123'e kadar yükselen Dolar/TL paritesi bugün 1,8179'a kadar yükseldikten sonra 1,8172 seviyelerine geriledi. Döviz sepeti ise dün en yüksek 2,4448'i görmesinin ardından bugün 2,0503 liraya yükseldi. 
     
Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert konuya ilişkin değerlendirmesinde, TL'de bayram öncesinde başlayan değer kaybının sürdüğünü ve o dönemden bugüne döviz sepeti karşısında yüzde 2,5 değer kaybettiğini ifade etti. 
     
Düne kadar piyasada ağırlıklı olarak yerli kurumsal yatırımcı talebi olduğunu belirten Cömert, dün akşam saatlerinden itibaren yabancı yatırımcıların da alım tarafında yoğunlaşmaya başladıklarını kaydetti. 
     
Ay sonunda vergi çıkışları olacağını, bu nedenle hafta başında TL talebinin artması ile birlikte kurlarda da gerileme beklediklerini kaydeden Cömert, ''Merkez Bankasının şu ana kadar piyasaya sağladığı bol likiditenin cuma gününden sonra normale dönmesi de TL'ye destek sağlayacaktır'' dedi. 
     
Bu nedenle dövizde kademeli olarak satış önerdiklerini belirten Cömert şunları kaydetti: 
     
''Yabancı yatırımcı neden döviz talep ediyor diye baktığımızda öncelikle diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinde de kayıplar olduğunu, yani TL'ye özel bir hareket olmadığını görüyoruz. Ancak son hafta olarak baktığımızda TL'deki değer kaybı benzer para birimlerine göre daha yüksek. Bunun sebebi de Merkez Bankası efektif fonlama maliyetinin iyice düşmesi, gecelik repo/swap oranlarının da buna bağlı olarak gerilemesi. TL faizinin gerilemiş olması sıcak para açısından TL'nin cazibesini düşürüyor.''