"Dünya Tiyatro Günü"nde bedava tiyatro

Devlet Tiyatroları, "Dünya Tiyatro Günü" kapsamında bazı eserleri ücretsiz sahneleyecek.

Dünya Tiyatro Gününde bedava tiyatro
26 Mart 2015 Perşembe 10:42 tarihinde eklendi, 1.013 kez okundu.
ANKARA (AA) - Devlet Tiyatroları (DT), 27 Mart "Dünya Tiyatro Günü" dolayısıyla ücretsiz temsiller sergileyecek.
 
Ankara DT bu kapsamda "Hedda Gabler"i Büyük Tiyatro Sahnesi'nde; "Sarı Naciye"yi Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde; "Neşe, Dert, Aşk"ı Küçük Tiyatro'da; "Ramiz İle Jülide"yi Şinasi Sahnesi'nde; "Aklımdaki Kadınlar"ı Altındağ Tiyatro Sahnesi'nde; "Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye"yi Stüdyo Sahne'de; "Nehir"i de Oda Tiyatrosu'nda sunacak. 
 
Başkentte bu haftaki kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:
 
-Tiyatro 
 
75. Yıl Sahnesi: 
 
Aynı çatı altında yaşamalarına rağmen birbirlerini tanıyamayan insanların bencillikleri, zaafları ve anlayışsızlıklarının evlilikleri iflasa sürüklemesini anlatan "Euridice'nin Elleri", bugün, 28 Mart ve 1 Nisan'da izlenebilecek.
 
Akün Sahnesi:
 
Anton Çehov'un kaleminden Ataol Behramoğlu'nun çevirisi ve Erhan Gökgücü'nün rejisiyle "Vanya Dayı", 1 Nisan'da sahnelenecek. Eser, Çarlık Rusyası'nın çöküş döneminde çiftlikte yaşayan bir ailenin güncel ve önemsiz olaylarla boğuşurken geçirdikleri bunalımları, içine düştükleri komik durumları yansıtıyor.
 
Altındağ Tiyatrosu:
 
6-12 yaş izleyiciler için önerilen "Miyhavlar Tiyatrosu", bugün sahnelenecek. "Nalınlar", 31 Mart ve 1 Nisan'da görülebilecek.
 
Sinan Pekinton'un sahneye taşıdığı "Aklımdaki Kadınlar", bugün, yarın, 28 ve 29 Mart'ta sanatseverlerin karşısına çıkacak. Bir yazarın hayatına giren kadınlarla yaşadığı çelişkileri yansıtan oyunda, Levent Şenbay, Zeynep Ekin Öner, Ekin Tunçay Turan, Alev Buharalı, Pınar Gün, Dilara Keyf Günüç, Özge Mirzalı, Zeynep Bostancı başlıca rolleri paylaşıyor. 
 
Büyük Tiyatro:
 
Henrik İbsen'in kaleminden Mustafa Kurt'un rejisiyle hazırlanan "Hedda Gabler", yarın, 29 ve 31 Mart'ta sahne alacak. Oyun, bir kadının babası, eşi ve toplumun değerleri arasında kendini gerçekleştirme çabasını konu ediniyor.
 
Cüneyt Gökçer Sahnesi:
 
Recep Bilginer'in yazdığı, Zafer Kayaokay'ın yönettiği "Sarı Naciye", tüm hafta perde açacak. Törelere rağmen hayalleri olan gençleri, göç üzerinden anlatan oyunda Feray Darıcı, Caner Kadir Gezener, Ahmet Erkut, Kadri Özcan, Deniz Gökçe Kayhan ve Pelin Dikmenoğlu rol alıyor.
 
Küçük Tiyatro: 
 
"Neşe, Dert, Aşk", yarın prömiyer yapacak. Şirin Aktemur Toprak'ın yazdığı ve Umut Toprak'ın sahneye taşıdığı, Neşet Ertaş'ın hayatından ve türkülerinden yola çıkılarak hazırlanan eser bütün hafta temsil verecek. 
 
Oda Tiyatrosu:
 
"Nehir", bugün, yarın ve 28 Mart'ta görülebilecek.
 
Mevlana Celaleddin Rumi'nin Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişi, Şems Tebrizi ile yakınlığı, tasavvuf ve Allah'a duyduğu büyük aşkın anlatıldığı "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı", 31 Mart'ta tiyatroseverlerle buluşacak. 
 
Patrick Süskind'in tiyatroya kazandırdığı ve pek çok dilde sahnelenen "Kontrabas", Metin Belgin'in yönetiminde ve Olcay Kavuzlu'nun performansıyla 1 Nisan'da seyirciyle buluşacak. 
 
Stüdyo Sahne:
 
"Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye", Savaş Dinçel'in kaleminden Murat Çidamlı'nın yönetimiyle yarın ve 29 Mart'ta sahnelenecek. Erdinç Doğan'ın rol aldığı tek kişilik oyunda, Sait Faik Abasıyanık'ın hayatı ve eserlerinden oluşan bir seçki sunuluyor. 
 
Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in "Sabır Taşı" eseri, 31 Mart'ta tiyatro sahnesinde görülebilecek.
 
Tatbikat Sahnesi: 
 
Kadın sorunlarının konu edildiği "İyiyim", 31 Mart ve 1 Nisan'da sahnelenecek. Hüseyin Alp Tahmaz'ın yazdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği oyunun dekor ve giysi tasarımı Seyhan Kırca, ışık düzeni Osman Uzgören, müzikleri ise Can Atilla imzası taşıyor. 
 
İrfan Şahinbaş Sahnesi:
 
"Bernarda Albanın Evi", bugün, 28 Mart ve 1 Nisan'da temsil verecek.
 
Şinasi Sahnesi:
 
"Ramiz ile Jülide", tüm hafta sanatseverlerin karşısına çıkacak. Çocuk oyunu "Üç Şehzade", bugün görülebilecek.
 
-Opera-Bale
 
Opera Sahnesi: 
 
Beyaz bale olarak anılan romantik türün örneklerinden "Coppellia", bugün sahnelenecek. 
 
Koreografisini Henning Paar'ın üstlendiği, perküsyonda Emre Keskin görev aldığı, modern dans ve müziğin harmanlandığı "Bir Yaz Gecesi Rüyası", 28 Mart'ta görülebilecek. 
 
Ünlü besteci Mozart'ın bestelediği ve içinde mehteran melodilerinin esintileri de bulunan "Saraydan Kız Kaçırma" operası 28 Mart ve 1 Nisan'da temsil verecek. Eser, Selim Paşa'nın sarayında tutsak olan Konstanze'nin kendi vatanına dönmek ve sevdiği Belmonte'ye kavuşmak için verdiği özgürlük mücadelesini ve Selim Paşa'nın Osmanlı hoşgörüsü ve bağışlayıcı tutumunu anlatıyor.
 
Aşk ve gururun hikayesi "I Püritani" operası, 30 Mart'ta izleyiciyle buluşacak. 
 
Leyla Gencer Sahnesi:
 
"Ulus Oda Orkestrası" yarın konser verecek. Programda, Bach, Mozart ile Hydan'dan eserler icra edilecek.
 
Mizahi cevaplarıyla ve öğütleriyle bilinen Nasreddin Hoca'nın fıkraları çocuk operası "Nasrettin Hoca", 29 Mart'ta minik seyirciler için sahnelenecek. 
 
Üzeyir Hacıbeyli'nin evlenme çağına gelen Asker adında bir gencin, evleneceği kızı bulmak için kumaş satıcısı kılığına girmesi ve devamında gelişen olayların anlatıldığı "Arşın Mal Alan", müzikal komedisi 31 Mart'ta izlenebilecek. 
 
-CSO
 
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), bugün ve yarın şef Wojciech Rodek yönetiminde konser verecek. Programda Henri Wieniawski'den "Keman Konçertosu No.2 Op.22 re minör" ve Hector Berlioz'den "Harold İtalya'da Op.16" eserleri çalınacak. 
 
BSO
 
Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), "2015 Uluslararası Klasik Müzik Ödülleri Töreni (ICMA) ve Gala Konseri", 28 Mart'ta gerçekleştirilecek. BSO, gala konserinde ödül alan sanatçılara eşlik edecek.  Gala konserinde şefler Işın Metin, Adam Fischer, Dimitrij Kitajenko, Alexander Liebreich ve solistler Jodie Devos, Evgeny Koroliov, Yuri Revich, Alexander Sitkovetsky, Christian Tetzlaff, Wu Wei ile Zhu Xiao-Mei dinleyiciyle buluşacak.
 
-CerModern
 
Nuri Bilge Ceylan'ın 2003'ten bugüne çektiği 49 fotoğraftan oluşan "Panoramik Bakış" sergisi, 15 Nisan'a kadar uzatıldı.
 
Yazar Pınar Öğünç, yeni kitabı "Aksi Gibi ile 28 Mart'ta CerEdebiyat'ın konuğu olacak. 
 
-AKM Kültür Söyleşileri
 
Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığınca her çarşamba düzenlenen Kültür Söyleşileri'ne Abdülkerim Erdoğan, "Ankara'nın Manavi Mimarları" konulu konuşmasıyla konuk olacak.
 
Program, Atatürk Kültür Merkezi'nin konferans salonunda, 1 Nisan'da, saat 16.00'da gerçekleştirilecek.
 
-Ankara Komedi Festivali başlıyor
 
Ankara Komedi Festivali 1 Nisan'da başlayacak. Festival süresince ünlü güldürü sanatçıları Başkentli komediseverlerle buluşacak. Uluslararası nitelikteki festivalde diğer ülkelerden sanatçılar da sahne alacak ve çeşitli sergiler açılacak. 
 
Bu kapsamda ilk olarak tiyatro topluluğu Mahşer-i Cümbüş, 1 Nisan'da Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde sahneye çıkacak.