"Duvara karşı koyun"

Pink Floyd grubunun kurucusu Roger Waters, müzik endüstrisinin, Filistinlilerin haklarını desteklemesini ve insanlık dışı duvara karşı koymasını istedi.

Duvara karşı koyun
13 Haziran 2011 Pazartesi 18:27 tarihinde eklendi, 1.092 kez okundu.

 

Pink Floyd grubunun kurucusu Roger Waters, İngiliz Guardian gazetesinde yayımlanan makalesinde, sözlerini yazdığı "Another Brick in the Wall Part 2" şarkısının, 1980 yılında Güney Afrikalı siyah çocuklar tarafından eşit eğitim hakkını savunmak için kullanılması üzerine dönemin Güney Afrika hükümetinin "kültürel abluka" uygulayarak şarkıyı yasakladığını hatırlattı.
 
Roger Waters, 25 yıl sonra 2005'te Batı Şeria'da düzenlenen bir festivale katılan Filistinli çocukların, İsrail'in Batı Şeria'da inşa ettiği duvarı protesto etmek için aynı şarkıyı "İşgale ihtiyacımız yok. Irkçı bir duvara ihtiyacımız yok" sözleriyle kullandığını belirtti.
 
Bundan bir yıl sonra Tel Aviv'de konser vermek için anlaşma yapması üzerine İsrail'e akademik ve kültürel boykotu savunan bir Filistin hareketinin kendisine bu anlaşmayı yeniden düşünmesi yönünde çağrıda bulunduğunu aktaran Water, o sırada kültürel boykotun izlenecek doğru yol olup olmadığından emin olmadığını kaydetti.
 
Water, boykot hareketinin, kararını vermeden önce Batı Şeria'daki duvarı bizzat görmesini istediğini, bunu kabul ederek, BM korumasıyla Kudüs ve Beytüllahim'i ziyaret ettiğini belirtti.
 
Roger Water, gördükleri karşısında hissettiklerini, "Hiçbir şey, o gün gördüğüm şeye beni hazırlayamazdı. Duvar, görülmesi gereken korkunç büyük bir yapı. Başka bir dünyadan sıradan bir gözlemci olan bana küçümser bir tavırla muamele eden genç İsrail askerleri tarafından korunuyor" sözleriyle kaleme döktü.
 
"Bir yabancıya böyle hissettiren duvarın, Filistinliler için ne anlama geldiğini tahmin edin" diyen Water, o gün yaşamları İsrail'in işgaliyle her gün ezilen Filistinlilerin kaderinden kaçamayacağını fark ettiğini yazdı.
 
Water, Filistinlilerle dayanışma içinde olduğunu göstermek için duvara "Sıkı kontrole ihtiyacımız yok" yazdığını ve Tel Aviv'de sahne almasının, istemeyerek de olsa Filistinlilerin gördüğü zulmü meşrulaştıracağının farkına vardığını, konserini Tel Aviv'deki bir stadyumdan, kendisini farklı inançlar arasında işbirliğine adamış tarım topluluğunun yaşadığı Neve Şalom'a taşıdığını açıkladı.
 
Bu konserin, 60 bin hayranının katılımıyla tüm beklentilerin aksine İsrail'in kısa tarihindeki en büyük müzik şölenlerinden biri olduğuna dikkati çeken Roger Water, konserin sonunda, İsrail hükümetinin komşularıyla barış yapması ve İsrail'de yaşayan Filistinlilerin vatandaşlık haklarına saygı duymasını talep etmeleri öğüdünü verdiği İsrailli gençlerle buluştuğunu belirtti.
 
Roger Water, o günden bugüne İsrail hükümetinin İsrailli Araplara haklar tanıyacak kanun yapma girişiminde bulunmadığına, duvarın, Batı Şeria'yı yasa dışı bir biçimde daha fazla ilhak ederek büyüdüğüne, sanal bir cezaevinde kapalı kalan Gazze halkının, haksızlıklarla karşı karşıya olduğuna dikkati çekti.
 
Herkesin temel insan haklarını hak ettiğini belirten Water, yazısının, İsrail halkına bir saldırı niteliği taşımadığını, öte yandan müzik endüstrisindeki meslektaşlarına ve diğer sanatçılara, kültürel boykota katılmaları çağrısı olduğunu kaydetti.
 
Roger Water, yazısını, "Sanatçılar, apartayd yıkılana ve beyazlarla siyahlar eşit haklardan faydalanana kadar Güney Afrika'da Sun City'de çalmayı reddetmekte haklıydı. Ve işgal duvarı yıkılana ve Filistinliler İsraillilerle hak ettikleri barış, özgürlük, adalet ve itibar içinde bir arada yaşamaya başlayana - ki hiç şüphesiz o gün gelecek- kadar İsrail'de çalmayı reddetmek hakkımızdır" sözleriyle bitirdi.