"El yazması eserler görülebilecek"

Topkapı Sarayı'nda bulunan 22 bin el yazması eser 1 Ağustos'tan itibaren görülebilecek.

El yazması eserler görülebilecek
29 Temmuz 2013 Pazartesi 22:14 tarihinde eklendi.
Silahtar Emaneti Koğuşu'nda bekletilen El yazması eserlerin çürüdüğüne ilişkin haberleri yalanlayan Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Doç. Dr. Haluk Dursun, restorasyon çalışmalarının devam ettiğini söylediği el yazması kitapların 1 Ağustos'tan sonra görülebileceğini belirtti.

Yazma Eserler Kütüphane'sinin Enderun Avlusun'da bulunan Ağalar Mescidi'ne taşınacağını söyleyen Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Dursun 'El Yazmaları Kütüphanesi Ağalar Mescidi adını vermiş olduğumuz Fatih döneminden kalan en eski binaya taşınmış olacak" dedi.
 
YANGINA ÖNLEM
 
Yaklaşık 22 bin eserin yangın algılama ve gazlı söndürme sistemi ile korunacağının altını çizen Dursun, '22 bin civarındaki kitapların hepsi hizmet verecek. Büyük kısmı digitalleştilerek okuyucuların hizmetinde olacak" şeklinde konuştu. Kitabı talep edenlere digital kopyasının verileceğini söyleyen Dursun, 'Kitapların ciltleri, içeriği, mürekkepleri, kağıtları zaman aşımına uğramıştı.

Kitap restaröterleri üzerinde çalışıyor. Yeni yerinde bu çalışma daha sağlıklı yürütülecek" diye konuştu. Restorasyonun tamamlanmasının ardından sadece hazine veya kutsal emanetler gibi eşya teşhiri yapılmayacağını belirten Dursun sözlerini 'Koğuş teşhiri olacak. Klasik dönemde bir mektep kampüsü nasıldı' Acemi oğlanları ve devşirmeler nasıl bir hayat yaşıyorlardı?

Yatakhanelerinden, hamamlarına kadar onu teşhir etmiş olacağız" şeklinde tamamlardı.

DHA