Federasyon: Bize henüz belge gelmedi

Şike soruşturmasında gözler Federasyonun yarın yapacağı toplantıda. Ancak Başkan Aydınlar, henüz kendilerine belge gelmediğini söyledi.

Federasyon: Bize henüz belge gelmedi
10 Temmuz 2011 Pazar 12:01 tarihinde eklendi.

 

Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, şike soruşturması hakkındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.
 
Sabah Gazetesi'nin haberin göre, şu an izleyici pozisyonda olduklarını belirten Aydınlar, "Pazartesi (yarın) günü yapacağımız yönetim kurulu toplantısı çok önemli. Kulüp başkanlarının da görüşlerini alacağız. Ancak şunu belirtmeliyim ki, henüz bize konuyla ilgili iletilen belge ve delil yok. Bu nedenle pazartesi günkü toplantıda karar verme gibi bir durumumuz olmayacak. Tüm ihtimalleri değerlendiriyoruz. UEFA ile sürekli irtibat halindeyiz. Her gün bilgi veriyoruz" dedi.
 
TFF'nin konuyla ilgili somut bir adım atma adına, delillerin eline ulaşmasını beklediği ve bu noktadan sonra harekete geçeceği gelen haberler arasında.
 
Öte yandan UEFA'nın Türkiye Futbol Federasyonu'na 'Mutlaka yaptırım uygula' baskısı yaptığı öne sürüldü.
 
Federasyon 'Şu aşamada ceza veremem' derse, UEFA devreye girip takımlara uluslararası organizasyondan men verebilir.
 
Hukukçular, suçun kulüplere yönelmemesi durumunda, tüm ülkeye 1-5 yıl arasında ihraç gelebileceği yorumunu yapıyor
 
Türkiye şike soruşturmasını konuşurken, gözler pazartesi yapılacak toplantıların ardından Fenerbahçe ve diğer kulüplere verilecek cezalara çevrildi. Federasyon şu anda elinde delil olmamasından dolayı olayı sonuçlandıramama sıkıntısı yaşıyor. Ancak UEFA'nın sert tavrı, Futbol Federasyonu'nun asıl derdi durumunda. Çünkü UEFA Şampiyonlar Ligi Yönetmeliği'nin 2.05 ve 2.07 nolu maddeleri, Türkiye'deki şike soruşturmasını bire bir kapsıyor.
 
UEFA'nın bu maddelerine göre, şike konusunda adı geçse dahi kulüplere puan silme veya küme düşme cezası verilebiliyor. UEFA'nın TFF'den talebi, bu konuda bir yaptırım uygulanması. Ancak TFF, "Elimde belge yok" diyerek herhangi bir kulübe ceza veremezse, işin boyutu değişiyor ve hem federasyon hem de Türk futbolu büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalıyor.
 
MİLLİ TAKIM DA YANABİLİR 
Şöyle ki, TFF'nin herhangi bir kulübe ceza vermemesi durumunda UEFA devreye giriyor ve cezaları bizzat kendi veriyor. Suçlamalar herhangi bir kulübe yönelmediği takdirde, UEFA olayın ülke genelinde yapıldığını kabul edip tüm ülkeye ceza uyguluyor. Verilecek ceza ise, 1 ila 5 yıl arasında Milli Takım ve kulüplerin tüm uluslararası organizasyonlardan men edilmesine kadar gidebiliyor. Ancak UEFA, olayların bir ya da birkaç kulüp tarafından yapıldığını kendi tespit ederse, cezaları kulüp düzeyinde de bırakabiliyor.
 
UEFA, FEDERASYON'A UYMAK ZORUNDA DEĞİL
UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi Yönetmelikleri'nde 'Ülke federasyonuna bağlı olmadan karar verilebileceği' ve 'Uluslararası organizasyonlara katılacak kulüplerin şike olaylarına karışmadığının UEFA'ya yazılı olarak bildirilmesi gerektiği' net bir şekilde belirtiliyor.
 
UEFA ŞAMPİYONLAR LİGİ YÖNETMELİĞİ / MADDE 2.05
ULUSAL ya da uluslararası bir karşılaşmada şike girişimi ya da karşılaşmanın sonucunun saha dışı faktörlerle ayarlanması durumunda UEFA olaya karışan kulübü Şampiyonlar Ligi'nden men eder. UEFA bu kararı alırken ilgili kulübün bağlı bulunduğu ülkenin federasyonu, sportif ya da devlet mahkemeleri kararlarına güvenebilir, dayanabilir ancak bu kararlara UEFA kesin tabi değildir. UEFA ilgili kararı alan federasyon, sportif ya da devlet mahkemelerinin ilgili kulübü uluslararası müsabakalardan men eden kararından net bir şekilde emin olması durumunda kendi direkt yorum yapmadan, alınan kararı direkt olarak uygular.
 
UEFA AVRUPA LİGİ YÖNETMELİĞİ / MADDE 2.07
UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele edecek kulübün ulusal ya da uluslararası bir karşılaşmanın sonucuna etki edecek bir olayda direkt ya da endirekt olarak yer almamış olması ve yer almadığının UEFA yönetimine yazılı olarak bildirilmesi gerekir.