Fransa senatosu'nda inkâr günü

Valerie Boyer’in ulusal meclisten geçen “Ermeni soykırımını inkâr edenlere para ve hapis cezası” teklifi, bugün Fransa Senatosu’nda görüşülecek.

Fransa senatosunda inkâr günü
23 Ocak 2012 Pazartesi 08:21 tarihinde eklendi.

 

Senato kanunlar komisyonundaki ilk rauntta, geçen hafta Anayasa Komisyonu Başkanı ve raportörü Jean Pierre Sueur, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle teklifin “genel kurulda görüşülmemesi” yolunda önerge vermiş ve önerge kabul edilmişti. Bugün de senato genel kurulunda ilk olarak kanunlar komisyonunun teklifin “incelenmeye alınmamasını’’ öngören değişiklik önergesi oylanacak. Değişiklik önergesi kabul edilirse teklif oylanmadan genel kurul gündeminden düşecek.
 
DAVA AÇMA YETKİSİ
Valerie Boyer’in teklifi, Fransa’da varlığı yasayla kabul edilen Ermeni soykırımını inkâr edenlere en fazla 1 yıla kadar hapis ve 45 bin Euro’ya kadar para cezası verilmesini öngörüyor.

Soykırımı inkâr konusunda kamu davası açılamayacak. Ancak suçtan zarar gördüğünü ileri süren kişiler ya da dernekler dava açma yetkisine sahip olacak.

Geçen yıl 4 Mayıs’ta yine konu ile ilgili başka bir yasa tasarısı, kanunlar komisyonunun verdiği değişiklik önergesinin kabulüyle, genel kurulda oylanmadan gündemden düşürülmüştü. Teklifin kabul edilmesi halinde ise Türkiye’den Fransa’ya yönelik yeni yaptırımlar gündeme gelecek.

Fransa Meclisi’nin kararının ardından Türkiye, ticaretten eğitime, askeri-siyasi işbirliklerinden AB düzeyindeki temaslara kadar birçok önemli başlık altında yaptırımlar açıklamış, teklifin senatodan geçmesi halinde yaptırımların daha da ağırlaştırılacağının sinyallerini vermişti.
 
SARKOZY’DEN FRANSIZ GUYANASI’NA ZİYARET 
Fransa’nın Güney Amerika’daki denizaşırı bölgelerinden biri olan Fransız Guyanası’nın başkenti olan Cayenne’i ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, burada görev yapan Fransız jandarmaların silahlarını inceledi.